Нови подробности за трагедията с Бобо Гарибов

същия ден имало и втора лавина на Банско

Нови подробности за трагедията с Бобо Гарибов | StandartNews.com

Нови подробности за трагедията с национала ни по фрийдрайд Борислав Гарибов изнесоха днес планинските спасители и финансистът Владимир Каролев, който е познавал Бобо от пистите. Ските страст на Каролев.

ВИЖ ОЩЕ: Трагедията: Загиналият в лавината-топ фрийрайдър

Бобо най-вероятно е загинал от удар в дърво, а не се е задушил под лавината, предположи пред бТВ Каролев. Младежът е бил с треньора си. Планът е бил да минат по билото, защо са избрали улея никога няма да разберем, каза икономистът. Той видял Бобо на Шилигарника, часове преди ужасната трагедия в района на местността "Бъндерица".

ВИЖ ОЩЕ: Кой е фрийрайдърът Бобо, когото лавината помете

Припомняме, че 18-годишният Борислав загина вчера в Пирин. При спускане в един от улеите на писта Тодорка той бе затрупан от лавина. Бобо е бил с група приятели, но се е спуснал първи по смъртоносните улеи на Тодорка и е предизвикал свличането на снежна маса. Билл е изключително добре екипиран. Имал е дори еърбег раница, която задържа скиора на гребена на лавината, така че той да се запази жив. Раницата на загиналото момче обаче е била разкъсана от лавината.

За по малко от 10 минути планински спасители от Банско са се отзовавали на сигнала за помощ, но за жалост само констатирали смъртта. Изнесли са тялото от улеите, които са продължавали да бъдат лавиноопасни. Изключително бързо са действали колегите, за съжаление има случаи, в които нищо не може да се направи, каза на брифинг тази сутрин шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"Хората не трябва да се поддават на емоцията фрийрайд. Пирин е забранен за такава дейност. Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо - раница, сонда, лопата, каска. За съжаление тези съоръжения не ни правят безсмъртни, те могат само да дадат минимален шанс", каза още Нешев.

"Този проблем не трябва да се решава със забрани - трябва да има разбиране и действие в тези терени. Цялата индустрия е насочена към фрийрайд. Трябва да се намерят начините, по които това да се регламентира и да бъде охранявано", добави спасителят и каза, че фрийрайдъри в планината има непрекъснато – въпреки предупрежденията и опасностите.

"Вчера, малко преди този инцидент имаше друг в Банско, също с откъсната лавина, без затрупани, но това е чист късмет. Много е опасно в момента. Не препоръчваме излизането извън маркираните писти", категоричен бе Емил Нешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай