Нова версия за изчезването на Сашко. МВР с подробности

Все още се работи и по вероятността детето да е било отвлечено

Нова версия за изчезването на Сашко. МВР с подробности | StandartNews.com

По нова версия за изчезването на 12-годиштия Александър от Перник работи МВР. Момчето, което страда от аутизъм, бе в неизвестност 9 дни. То бе открито от спасителите в трудно достъпна планинска стност.

МВР не е изоставило и версията за отвличане, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов пред БНР.

"Продължават да се разследват всички версии, не само отвличане, има и други версии, които се изследват и те трябва да бъдат достатъчно добре обосновани, откъм това, че отпадат една след друга. Но не е изключено да има и други намеси, така че няма как да бъдем категорични, докато не завърши разследването, а то се води от прокуратурата", каза Катинов. 

Случаят "Сашко" ще бъде използван за "изготвяне на готов алгоритъм" за действие в подобни случаи, допълни зам.-министърът.

"Случаят с това дете - Сашко, за нас е много показателен и ние от него съответно вадим заключения, които заключения ще бъдат оформени в едни строги правила за наши действия - наши действия не само на полицията, а и с другите органи на държавната власт, а така също и с неправителствени организации.

Да имаме готов алгоритъм за тяхното издирване. Има неща, които си ги отчитаме като грешки, които грешки ги извеждаме – детайли сега не искам да казвам. Това са неща, които в самите действия на нашите служители ги отчитаме наистина като недобра практика и това ни е като един добър извод по-нататък да не се случва. Тук говоря и за действия и на други институции", обясин Катинов.

Венцислав Катинов присъства на конференция по темата за шпионския софтуер "Пегас" и как технологиите проникват в личното пространство и превземат демокрацията. От думите му стана ясно, че в България още не е установено дали "Пегас" е бил използван. "Но това не значи, че не се е случвало", каза Катинов и уточни, че прокуратурата и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" все още извършват проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай