Нова програма! Спорт и култура пазят от дрогата

Това са акцентите в Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.)

Нова програма! Спорт и култура пазят от дрогата | StandartNews.com

Спорт, култура, туризъм. Това са акцентите в Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.), която се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. 

Програма е специално насочена към младите хора от 15 до 29 години, особено онези от тях, които нито учат, нито работят. 

Според чл. 10а от Закона за хазарта, организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. По бюджета на Министерството на младежта и спорта се предвиждат и разходват средства за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Предложените дейности на Програмата са насочени изцяло в полза на младите хора на  възраст от 15 до 29  г. без ограничение на  пол, етническа принадлежност, социално-икономическо положение и други характеристики. Програмата цели насърчаване  на тяхното активно включване, инициативност,  информираност, неформално образование и  обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и  съпричастност.

Една от основните цели на програмата е стимулиране на креативността на младите хора по проблемни теми от изключителна важност за съвременното общество във всички области, като превенция на рисковото поведение и различните форми на зависимости, опазване на околната среда, стимулиране на здравословния и природощадящ начин на живот, опазване на културно-историческото наследство.

Именно с цел ангажиране на младите хора с опазването и популяризирането на културното наследство е и един от одобрените проекти - "Непознатото богатство на България".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай