Нова длъжност:Прокурор, разследващ обвинител №1

До март догодина ще бъде създадена нова длъжност

Нова длъжност:Прокурор, разследващ обвинител №1 | StandartNews.com

До март догодина ще бъде създадена нова длъжност - прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1. Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, съобщи БНР.

На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона в България. Председателят на Комисията по правни въпроси Анна Александрова представи план с мерки по препоръките на евродоклада. Тя увери, че се подготвят промени в закона за съдебната власт, като една от основните цели е въвеждане на електронно правосъдие.

Еврокомисар Дидие Рейндерс приветства усилията за реформи, но поиска конкретни срокове и график по прилагането и изпълнението им. Той акцентира върху мястото и дейността на главния прокурор, както и върху собствеността и плурализма в медиите.

Пред националното радио Рейндерс коментира: „За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност. Трябва да се види какви конкретни елементи в плана за действие са вече в ход“.

В отговор депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов подчерта, че предстои създаване на нова длъжност - разследващ прокурор за действията на главния прокурор, като се очаква инициативата да стане факт до края на мандата на това Народно събрание.

Председателят на Комисията по европейски въпроси Драгомир Стойнев обаче изрази опасения, че голяма част от точките в плана за съдебна реформа ще бъдат изпълнени от следващото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай