Нов удар по джоба! Нещо, без което не можем, поскъпва драстично

Предстоящо решение засяга всеки от нас

Нов удар по джоба! Нещо, без което не можем, поскъпва драстично | StandartNews.com

Нов удар по джоба ни готви КЕВР. Очаква се драстично поскъпване на водата. Това предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Предложенията им ще бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) този месец, а новите цени вероятно ще влязат в сила от юли, съобщи БНТ.

Цената на водата в Хасково е сред най-високите в страната. Жителите на областта сега плащат 3 лева и 52 стотинки за кубик. Тъй като бизнес планът на дружеството не е одобрен, засега поскъпване няма да има, но хората са недоволни от качеството.

"Изключително лошо качество, нито можеш да си сготвиш, нито нищо с тази вода. Наливаме си от изворни води, за да готвим", заяви Йорданка Стоянова, жител на Хасково.

Този месец жителите на Димитровград ще платят 3,52 лв. за кубик вместо досегашните 1,86 лв., след като през април общината окончателно стана част от водната асоциация и цената се изравни с тази в Хасково.

Според бизнес плана на дружеството в Русе водата се очаква да поскъпне с 30 на сто и вместо досегашните два лева и 94 стотинки хората ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за кубик вода.

Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград засега остава 1,27 лв. за кубичен метър, въпреки че спрямо миналата година разходите и на двете дружества са в пъти по-големи, посочват отчетите изпратени на КЕВР. Въпреки че плащат една от най-ниските цени в страната, за част от хората тя и сега е скъпа.

"Сега вземам 290 лева, да ги сложим 390 и съм дала 200 лева за газ и нямам пари за хляб. Можем ли да живеем - и водата поскъпна, всичко", коментира Виолета, жител на Благоевград.

Според управителите на водните дружества поскъпването на водата е неизбежно заради нарасналите разходи по доставката ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай