Нов шамар! Бензин и дизел отново поскъпнаха

Цените са се увеличили с между 5 и 6%.

Нов шамар! Бензин и дизел отново поскъпнаха | StandartNews.com

Нов шамар за шофьорите. Независимо от уверенията и на властта, и на петролната асоциация, че горивата няма да поскъпват, новото увеличение е факт. И то за по-малко от месец. Цените са се увеличили с между 5 и 6%. Експертите обясняват покачването с поскъпването на петрола и готовите продукти - бензин и дизел на борсите.

Ако на 1 май средната цена на бензионостанциите в страната на най-масовия бензин А 95 е била 2,97 лв. днес за литър плащаме средно 3,15 лв. За дизел в началото на месеца сме давали средно 3,13 лв. за литър, а днес вече е 3,28 лв.

От началото на май средната цена на бензина е скочила средно с 18 стотинки за литър.

 „Дизелът се покачи сериозно заради кризата в Украйна и повишеното търсене в региона. По отношение на бензина сега се наблюдава същото нещо поради започване на периода на пътуванията в САЩ и в Европа”, обясни пред Нова тв Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

 „Бензинът в последните две седмици скочи с над 150 долара. Фючърсите му скочиха по простата причина , че има търсене на пазарите заради летния сезон”, коментира Димитър Хаджидимтров от Асоциацията на търговците на горива.

Дали ще има още покачване на цените зависи от международните пазари, казват експертите. Барелът суров петрол днес струва 116 долара, а в началото на месеца е с 6 долара по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай