Нов рекордьор по скъпотия. Изненадата

Ето най-новите цени на храните

Нов рекордьор по скъпотия. Изненадата | StandartNews.com

Нов рекордьор по скъпотия измести олиото. Килограм захар скочи до 2.58 лева на едро, като за година повишението на цената е невероятните 82%, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/. За сравнение - миналата година по това време захарта е била 1.42 лева на едро. Причината е, че около 1/3 от суровината се произвежда в България, а останалото е внос. 2021-2022 г. преминават с голяма суша в Европа, което се отрази в по-нисък добив на цвекло, оттам и по-ниско производство и по-малко предлагане, обясниха от единствения завод в България, този в Горна Оряховица. Допълнителните фактори за оскъпяването са добре известни - повишените разходи за енергия, транспорт и работни заплати.

За година цената на олиото се е повишила с 44% и в момента тръгва от борсите на 4.78 лева за литър. В магазина финишира на над 5 лева за бутилка.

На пазара обаче има още една изненада – яйцата. В момента на едро едното се продава средно за 33 стотинки, по данни отново на ДКСБТ. Това обаче е първото звено на веригата. Доставчици на магазини го предлагат за 38 стотинки, а на дребно може да се намери за 42-45 стотинки бройката. Така устремено вървим към формулата „две яйца за левче”. Горе-долу толкова бяха яйцата и по Великден, когато заради повишеното търсене търговците в аванс бяха натоварили цените, пише „Марица”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай