Нов храм отвори врати в Пловдив

Божият дом е в непосредствена близост до бившето гръцко училище на Джамбаз тепе

Нов храм отвори врати в Пловдив | StandartNews.com

В деня на Свети великомъченик Георги Победоносец Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новия православен храм в Пловдив – параклиса „Свети Архангели“.

Дядо Николай извърши обреда тираниксия или отварянето на дверите на храма.

Божият дом е в непосредствена близост до бившето гръцко училище на Джамбаз тепе, чиято обновена сграда е преустроена в приемна на митрополията, съобщава БНР.

„Храмът е небето на земята, храмът е място за утеха, свъран е с човешкия живот“, каза дядо Николай след освещаването и припомни, че на това място е съществувала едноименна църква още през 16 век. Тя е описана като една от действащите църкви в Пловдив от немския пътешественик Стефан Герлах в 1578 година, впоследствие е разрушена и днес след 230 години отново възстановена.

Владиката посочи, че днешният ден не е случайно избран за освещаване на църквата:

„Да помолим Свети Георги и Светите Архангели Гавраил и Михаил и цялото небесно войнство да застанат тук за вечни времена на най-високото място и отново да вдигат мечовете си в защита на нашия благословен град Пловдив и неговите добри и мирни жители“, призова дядо Николай.

Стотици миряни уважиха събитието. Сред тях бяха кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, архонтите Георги Гергов и Петър Манджуков.

Изграждането на храма започна преди три години, след като имотът бе дарен на Пловдивската митрополия от Георги Гергов и семейството му.

Митрополитът благадори на всички дарители поименно като им подари икони с образа на Свети Георги. Дядо Николай изказа признателност към кмета Здравко Димитров, че е изпълнил обещанието си и е положил първия камък на градежа, изказа и специална благодарност към Бойко Борисов за отпуснатите 500 хиляди лева по време на неговото управление, пише Факти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай