Нов флаг след този в Рожен, къде

Инициатор е кметът Ревански

Нов флаг след този в Рожен, къде | StandartNews.com

Утре, сряда от 19.30 часа в град Ямбол държавният глава Румен Радев ще стане част от величествена церемония по изкачването на нашия трибагреник. “Родолюбивото начинание се осъществява по инициатива на Община Ямбол, подкрепено е със средства, набрани чрез дарителска кампания и предвижда българският национален флаг да бъде издигнат на най-високото място в Ямбол – хълм „Боровец“, пишат от прессекретариата на президента.

Инициативата е на кмета Ревански, биснесмен от партия “Пряка демокрация”. Пилонът е готов от юли, знамето се вее, но официалното откриване е насрочено за утре, дни след началото на регистрацията на кандидатите за местните избори и дни преди началото на предизборната кампания на кандидатите за кметове.

Флагът на хълма в Ямбол е издигнат преди този на Рожен и е най-високият пилон със знаме в урбанизирана територия. Предстои президентът Радев да го открие официално. Кметът на Ямбол Валентин Ревански също ще участва в откриването. 

Пилонът в Ямбол е с височина 55 метра. За него имаше открита дарителска сметка през януари тази година. Събрани бяха 85 хиляди лева. 

Идеята е да се популяризира факта за „ямболската връзка“ при създаването на първообраза на националния ни флаг – Браилското знаме. То е ушито от 14-годишната Стилияна Параскевова, по идея на баща ѝ Иван Праскевов. Той се заселва в Браила с брат си през 1851 г. Напускат България и родния Ямбол поради угрозата да бъдат арестувани от османските власти за свободолюбивия им дух.

Това е вторият пилон, който президентът открива в рамките на 2 месеца. Припомняме, че на 13-и юли Румен Радев присъства на събора в Рожен, където издигна българското знаме на пилон с височина от 111 метра. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай