НОИ с важна информация за стажа за пенсия

Говори Любомира Язаджиева

НОИ с важна информация за стажа за пенсия | StandartNews.com

Постепенно расте броят на желаещите да закупят осигурителен стаж, коментира пред Euronews Bulgaria Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" към НОИ.

“Всяка година лицата, които се възползват, стават малко повече, както и расте сумата, която внасят, понеже расте и базата на основа, на която се изчисляват вноските за купуването на стаж". Ръстът, донякъде, се дължи на сивата икономика през 90-те години. Лицата, които са работили без внасяне на осигуровки, без договор не са натрупали необходимия осигурителен стаж и наближавайки пенсионна възраст, е необходимо да купят.

Над 31 млн. лв. са внесените пари за закупуване на стаж за цялата минала година. От възможността са се възползвали 8300 лица. Внесени са с 6 млн. лв. повече спрямо по-миналата година. Директорката отбелязва, че последното тримесечие на годината е с най-голямата активност, тъй като в началото на всяка календарна година се повишава минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и затова хората бързат да си платят стажа преди това увеличение.

Възможностите за закупуване на стаж за пенсия са две

Едната е да закупят периодите си на обучение тези, които имат висше, полувисше или имат докторска степен могат да внесат вноски за периода на обучение. Условието е да не са работили през това време. Другата възможност – когато се изчисли стажа на лицето, се изчислява и колко не му достига, но там не могат да бъдат внесени вноски за период по-дълъг от 5 години. Това е тавана за недостигащ стаж, докато за образование може да се внесе и за по-дълъг период, ако лицето е учило повече, каза Язаджиева.

Колко стаж е изгодно да закупим

Сумата за недостигащ стаж трябва да се внесе наведнъж за разлика от вноските за обучение, които могат да се правят на части. Язаджиева информира, че тези, които имат възможност да закупят периоди за образование, могат да го направят поетапно и според стажа си, който натрупват в момента да си допълват.

Тя съветва да се работи на светло, както и да има сключен договор. Освен това е важно осигуряват лицата да се осигуряват на своя реален доход, "не част от възнаграждението да го получават под масата". Колкото повече човек работи, на колкото по-висок доход се осигурява и колкото повече стаж натрупа, е по-добре за неговата пенсия. Можем да проследим дали ни осигуряват вярно и редовно на сайта на НОИ и НАП.

От 1 юли предстои голямото преизчисляване на пенсиите като според швейцарското правило трябва да се увеличат с 11%. Оттогава ще има и промени във вдовишките добавки – пенсиите, които пенсионерите получават от пенсиите на починалия съпруг – от 26% стават на 30. Язаджиева каза, че са готови за тази промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
39old
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи