НОИ реже премиите на служителите при работа онлайн

Предстои промяна във вътрешните правила за формиране на заплатите в НОИ

НОИ реже премиите на служителите при работа онлайн | StandartNews.com

Работещите в НОИ, които упражняват дейността си дистанционна, ще получават по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране. Това става ясно от промени в инструкцията, по която се отчита работа в осигурителния институт от всеки работещ там, предаде БНР.

В документа е уточнено, че времето за работа от разстояние няма да бъде включено при изчисляването на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати.

В инструкцията се уточнява, че предстои промяна във вътрешните правила за формиране на заплатите.

В заповед на здравния министър от октомври се казва, че работният процес се провежда при възможност в дистанционна форма или се установява работно време с променливи граници или работа на смени.

Това обаче ще бъде финансово неизгодно за служителите на НОИ, що се отнася до допълнителното възнаграждение, ако предпочетат или им е разпоредено да работят от домовете си.

Затова и заетите в осигурителната система се въздържат да работят от разстояние въпреки притеснението, че могат да се заразят с коронавирус на работните си места, става ясно от подадения сигнал до националното радио. А сред тези, които с риск за здравето си не желаят да работят от дистанция по финансови причини, има и хора с хронични заболявания.

Попитахме НОИ кое налага планираната промяна, дали са изпълнени указанията за физическа дистанция между служителите в работните помещения поне от метър и половина, попитахме и дали има доказателства за това, че дистанционно работещите постигат по-лоши резултати в работата си. НОИ обаче не смятат за актуални днес подготвените към вчера отговори и вероятно биха коментирали темата за работа от дистанция и ДМС-то, след като стане ясна новата заповед на здравния министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай