Ниският тестостерон избива в депресии

Ниският тестостерон избива в депресии | StandartNews.com

Редовният полов живот регулира хормоните

Освен с болести мъжете в по-зряла възраст се сблъскват и с леки смущения като еректилната дисфункция. Причината е редуцирането на тестостерона (мъжкия полов хормон). След 45 г. той намалява с 0,5% на година, а това води до появата на хипогонадизъм на късната възраст, обяснява проф. Чавдар Славов.

Освен еректилната дисфункция последствията от намаляването на тестостерона са нарушаване в двигателната и мисловната активност, появата на анемии, метаболитен синдром, напълняване, диабет, високо кръвно. Мъжката "менопауза" също води и до промени на настроението. Дори при много ниски нива на тестостерона се появяват депресии. За да се преодолеят тези неудобства, мъжете трябва да си изградят здравословни навици, съветва проф. Славов.

Те могат да включват умерено движение, борба с наднорменото тегло, здравословно хранене без тежки мазнини, без прекомерна употреба на месо. За сметка на това силният пол над 50-те може да наблегне на рибата и зеленчуците, плодовете. Редовните полови контакти също са препоръчителни, защото влияят на баланса на хормоните в мъжкия организъм, добавя специалистът.

Също така трябва да се изоставят цигарите, прекалената употреба на алкохол. Мъжете трябва да знаят още, че има и хормонзаместваща терапия, която може да им помогне. Тя обаче се изписва само от специалист, и то в случаите, когато тестостеронът е под нивата, които са приемливи за съответната възраст. Ако някой смята, че с хормоналната терапия може да е вечно млад, излъгал се е. Няма как да сме вечно млади или по-красиви, програмирани сме да живеем определено време и не трябва да пресилваме организма с допълнителни хормони, защото това е рисково и ще го разстрои, категоричен е проф. Славов.

Последиците от подобни злоупотреби могат да се видят при младите мъже, които приемат хранителни добавки с хормонални примеси. Мъже между 30 и 34 г. са с еректилни проблеми заради хормоните и пресищането с порнографски визии, предупреждава специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай