Нинова забранява опасно вещество, с което се друсат децата

Разпространението на райски газ взима застрашителни размери, заяви вицепремиерът

Нинова забранява опасно вещество, с което се друсат децата | StandartNews.com

Разпространението на райски газ взима застрашителни размери, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на специална пресконференция.

Днес наредих следните мерки. Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ, заяви тя.

Там, където КЗП установи, че това се случва, ще издава временна забрана за продажба. Ако тази мярка не се спазва, ще бъде наложена глоба от 25 хил. лв., подчертава Нинова.

Ние нямаме нормативна рамка, затова помолих парламентарната група на БСП за България, която до часове ще внесе две думи, поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца, посочи Нинова.

Родители, наблюдавайте децата си, призова вицепремиерът.

От месец не съм свиквала комисията за продажба на оръжие, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова. До края на мандата вероятно тя няма да се свика, каза още вицепремиерът в оставка.

"Лъжат ви!", обърна се към медиите вицепремиерът. Тя посочи, че нарочно не е свиквала спецкомисията, за да няма спекулации, че България изнася оръжие за Украйна.

Балоните, пълни с райски газ, са много популярни напоследък на тийнейджърските купони. Като не знаят опасонстта от газа, който е вид лека дрога, родители сами ги дават на децата си, за да се забавляват.

По-рано днес психиатър предупреди за опасността от дишането на райски газ.

"Употребата на райския газ е изключително голяма глупост. Вредно е и може да увреди децата и да доведе дори до смърт", заяви пред БиТиВи д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

По думите ѝ има огромен риск от развитие на зависимост, защото райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество. Като такова носи потенциал за развитието на зависимост.

"Преди 10 години в нашата болница сме приемали по 10-15 души годишно с психоза от наркотици. Сега са по 5-6 на седмица. Нямате представа за какви психози става дума", каза Гълъбова.

По думите ѝ коренът на това зло е много по-дълбок. Можем да го търсим в това, което ние като родители даваме на децата си. Едно убеждение, че те трябва да изпитват непрекъснато удоволствие, да се забавляват. Ние възпитаваме едно хедонистично поколение, което отказва да приеме проблемите. Иска да ги заобиколи, подчерта Гълъбова.

Очаквайте подробности!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай