Четвъртък,

Никулден наближава, ще поскъпне ли рибата

От: Агенция Стандарт -
817
Никулден наближава, ще поскъпне ли рибата
A
A
A

Никулден е след седмица. Преди празника от bTV проверяват има ли разлика в цената на рибата в столицата и по Черноморието и колко ще струва тя в годината с рекордна инфлация.

За Никулден Бисер ще отдели 100 лева, 30 от тях за шаран. „Принципът е с люспи, защото това са парите“, коментира Бисер Павлов, клиент. Мъжът казва, че въпреки високите цени на празника няма да се лиши от продукти и качество.

„Започваме да купуваме по-нискокачествени продукти, по-малко, започваме да ходим в магазини, където знаем, че има промоция. Това, което не съм правил преди години - сега го правя“, допълва Бисер.

Експериментът на телевизията - сравнение между цените в магазини в София и в Бургас. На най-големия пазар в морския град шаранът е 8 лева за килограм.

„Онзи ден бях в Пловдив - по 9,50 – 10 лв. е. При нас все още е на 8 лева, но и надявам се така да остане, да ви кажа честно. Казвам на пловдивчани да идват в Бургас на по-евтина риба и чистенето е безплатно“, казва Киряк Киряков, търговец на риба.

На близо 400 километра разлика шаранът вече е на цена от около 10 лева. В този магазин в столицата очакват в следващите дни да продадат между 700 килограма и един тон риба. Заради инфлацията не вдигат цените, не съкращават и персонал.„По-възрастните хора, които са само на една пенсия, винаги си купуват замразена риба, защото пенсиите им толкова позволяват. Купуват си по 3-4 хекчета, защото това е най-евтиното“, казва Антоанета Апостолова, управител на магазин за риба.

Резултатът от експеримента - в морския град продуктите са с 2-3 лева по-евтини. А най-продаваната черноморска риба тази година е паламудът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com