Никой не иска да плаща на младите лекари

Никой не иска да плаща на младите лекари | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


Пациентът трябва да е приятел, да чувства, че му помагаш

Обичам страната си, поел съм отговорност да лекувам тук, казва д-р Бисер Иванов

- Д-р Иванов, защо избрахте да учите медицина?

- Медицината е страст за мен, начин на живот. Няма по-голяма радост от това да помагаш на хората, да ги лекуваш и да виждаш в техните очи благодарност.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили/следвате?

Когато бях дете, претърпях няколко тежки операции възхищавах се на хирурзите и това ме накара да избера тази професия, особено на детски хирург.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Вярвам, разбира се, няма лекар, който да не вярва в Хипократовата клетва. В обучението ни по медицина, във всяка една дисциплина, имахме етични клаузи. Когато спазваш медицинската етика, няма как да нарушиш клетвата, дори и да искаш, съвестта ти не го позволява. Разбира се, има и изключения. В днешно време наистина е трудно да спазваш Хипократовата клетва. Много от пациентите са предварително неблагоприятно настроени към лекарите. Всичко това е от финансово естество. Както от страна на лекарите, така и от пациентите. Но вярвам, че нещата ще се променят Най-важният принцип към Хипократовата клетва е любовта към медицината. Има ли любов и отдаденост към професията, другото остава на заден план.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Коректност към пациента, прецизната и точна диагностика. Разговорът с него, а много колеги го пренебрегват, но той е много важен елемент по пътя към оздравяването. Пациентът трябва да е приятел, да ти съдейства, да чувства и вярва, че му помагаш.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Има много неща, които трябва да се променят, не е мой приоритет да взимам отношение към този болезнен за всички нас въпрос. За здравеопазването трябват много, настина много пари. Пари, вложени в апаратура, във високо технологични центрове, в обучаване на кадри и много, много други неща. Университетските болници трябва да са тези структури, които да получават най-много средства. В другите страни да се лекуваш в университетска болница е въпрос на престиж. Тук не е така, за съжаление тук всеки бяга по частните болници. Има възможност, разбира се, но трябват средства.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Аз съм българин, учил съм в България и съм поел отговорността да лекувам тук. Защо ли? Защото обичам страната си.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- На първо място липсата на места за специализации. Много е трудно да си намериш място. Знаете ли защо е така, защото никой не иска да плаща на младите лекари. Платената специализация е нещо, което го няма никъде другаде по света. Когато споменеш тази нелепост, ако мога така да се изразя, пред чуждестранни колеги получаваш като отговор учудване, възмущение и смях

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Страшно много неща, но най-вече възможността на лекарите да специализират, за което да им се заплаща - не много, а достатъчно за един нормален и пълноценен живот. За другите неща си има съответните хора.

---

Д-р Бисер Иванов е на 31 г., неженен. Завършва медицина в МУ-Пловдив през 2009 г. През 2015 г. му е присъдена и научна степен "доктор". Д-р Иванов специализира детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив от 2010 г. След като завършва медицина през 2009 г., за година работи в Центъра за спешна медицинска помощ в град Раковски.

Д-р Иванов има 13 публикации, две от тях в списание с импакт фактор над 2. Изнесъл е 7 лекции и печели II място в конкурса на МНД "Асклепий" за научно творчество на студенти, докторанти и млади учени през 2010 г. В периода 2013-2014 е стипендиант на Българския лекарски съюз (БЛС) по програма "Подпомагане на млади лекари". Има препоръки от доц. д-р. Евгений Мошеков, дм, главен административен асистент към Клиниката по детска хирургия в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай