Сряда,

Имаме си вече министър-академик

От: Редакция -
Имаме си вече министър-академик
A
A
A

Събранието на академиците на БАН избра днес четирима нови академици на в областта на природоматематическите науки. Сред тях е сегашният служебен министър на образованието Николай Денков, става ясно от съобщение на БАН.

Той е световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“- Факултет по химия и фармация. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН, се посочва в съобщението.

Останалите новоизбрани академици са математикът Олег Мушкаров с научни приноси в модерни области като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика; Николай Витанов - учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи и Константин Хаджииванов - световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите, която е в основата на важни процеси като адсорбция и катализ.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички