Имаме си вече министър-академик

Образователният министър бил сред първите 2% на най-добрите учени в света

Имаме си вече министър-академик | StandartNews.com

Събранието на академиците на БАН избра днес четирима нови академици на в областта на природоматематическите науки. Сред тях е сегашният служебен министър на образованието Николай Денков, става ясно от съобщение на БАН.

Той е световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“- Факултет по химия и фармация. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН, се посочва в съобщението.

Останалите новоизбрани академици са математикът Олег Мушкаров с научни приноси в модерни области като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика; Николай Витанов - учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи и Константин Хаджииванов - световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите, която е в основата на важни процеси като адсорбция и катализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай