New Europe : Прокопиев e сляпото петно в българския медиен пейзаж

Статия в авторитетно издание разкрива как Иво Прокопиев използва своя медиен контрол, за да подбира внимателно информацията, която излиза за неговите бизнес начинания, за да обслужва собствените си цели.

New Europe : Прокопиев e сляпото петно в българския медиен пейзаж | StandartNews.com

 

Белгийското издание New Europe, което е водещо по въпросите на ЕС, публикува аналитичина статия за свободата на медиите, в която акцент е Иво Прокопиев, наречен - Сляпото петно в българския медиен пейзаж.

Изданието отбелязва, че свободата на печата в България е достигнала най-ниската си точка, тъй като богатите бизнес магнати все повече изкупуват медийната индустрия. В резултат на това независимото медийно пространство е изчезнало, вместо това е заменено от монолитни медийни конгломерати, обвързани с интересите на своите собственици.

Работейки за изпълнение на конкретни програми, придържайки се към силно предубедена продукция, тези конгломерати превърнаха медийния пейзаж на България в площадка, където богатите да разгърнат своите собствени схеми, пише белгийското издание.

Като емблематичен медиен конгломерат, ръководен от магнат от такъв тип изданието посочва „Икономедия“ - третата по големина медийна група, която е ръководена от Иво Прокопиев, един от най-ярките олигарси в страната, натрупал богатството си по време на бурната приватизация на българските държавни активи през 90-те години. „Икономедия“ обединява повече от 25 издания под своята шапка, и се забелязва, че Иво Прокопиев използва своя медиен контрол, за да подбира внимателно информацията, която излиза за неговите бизнес начинания, за да обслужва собствените си цели.

Изданието дава за пример как групата „Икономедия“ действа още от 2012 г, когато е имало замърсяване на питейната вода, причинено от една от мините, принадлежащи на Групата „Каолин“. Разиграващите се събития са отразени от повечето български медии, с изключение на тези, принадлежащи на „Икономедия“.

По-внимателен поглед показва, че това изобщо не е съвпадение, като се има предвид, че Прокопиев придобива минната група „Каолин“ през 1999 г. при неясни обстоятелства, включващи умишлено подценяване на активи чрез един от неговите собствени инвестиционни инструменти. От своя страна, това позволява на Прокопиев да придобие фирмата при много по-ниска цена в сравнение с действителната й стойност.

Контролният пакет от акции на „Каолин“ е продаден на германската мина Quarzwerke през 2012 г. малко след като избухва историята със замърсяването, но примерът с Прокопиев дава представа за това как влиятелни бизнесмени с големи връзки явно се опитват да изкривят общественото виждане по важни въпроси, вариращи от екологични до политическите решения, пише белгийското издание.

То отбелязва също така, че България не е единствената страна с подобни проблеми като припомня, че Андрей Бабиш, медиен магнат, вторият най-богат човек в страната и министър-председател на Чехия до 17 декември 2021 г., е използвал притежавани или контролирани по един или друг начин медии да го представят в симпатична светлина и за нападки срещу политически съперници.

България от години е считана за „най-корумпираната страна“ в ЕС от Transparency International, докато Европейската комисия в последния си доклад за напредъка относно реформите в България специално подчерта липсата на независима и плуралистична медийна среда като изразява сериозна загриженост за начина, по който това се отразява негативно на съдебната система и върховенството на закона, припомня изданието

Също така отбелязва, че в рамките на антикорупционната програма на новото българско правителство, парламентът прие законопроект, който ще премахне „златните паспорти“ – схема, която позволява на хората, които инвестират повече от половин милион евро в икономиката, да станат български граждани, а с това, граждани на Европейския съюз. Програмата за златен паспорт на България беше трън в очите на Европейската комисия, която дълго време я смяташе за риск за ЕС по отношение на „сигурност, пране на пари, укриване на данъци и корупция“.

Правителството на премиера Кирил Петков, което пое властта на 13 декември миналата година, дойде на власт, обещавайки стабилност, икономическо съживяване и прекратяване на корупцията. В този контекст премахването на схемата за златни паспорти е първият обнадеждаващ знак, че България, най-бедната страна в ЕС, най-накрая ще се справи с многобройните незаконни дейности, вариращи от монополизиране на медиите и корупция до всякакъв вид организирана престъпност, която осакатява икономиката и гражданското общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай