Четвъртък,

Непоказвани творби в криптата при „Невски”

От: Николина Александрова -
A
A
A

Изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух” може да бъде видяна в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски” (филиал на Националната галерия) от 16.05.2019 г. до 16.09.2019 г.

Публиката за първи път ще види около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Произведенията са обединени в тематични групи,  които илюстрират в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете.

В изложбата са представени и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, особен интерес представляват реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните Иерусалимии в България. Празничният дух, който носи тази изложба се допълва от везана плащеница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна колекция „Светлин Русев“.

 Откриване: 16.05.2019 г. от 18.00 часа в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски”

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички