Непоказвани творби в криптата при „Невски”

Особен интерес предизвиква реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение

Непоказвани творби в криптата при  „Невски” | StandartNews.com

Изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух” може да бъде видяна в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски” (филиал на Националната галерия) от 16.05.2019 г. до 16.09.2019 г.

Публиката за първи път ще види около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Произведенията са обединени в тематични групи,  които илюстрират в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете.

В изложбата са представени и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, особен интерес представляват реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните Иерусалимии в България. Празничният дух, който носи тази изложба се допълва от везана плащеница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна колекция „Светлин Русев“.

 Откриване: 16.05.2019 г. от 18.00 часа в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай