Понеделник,

Нено Димов гаси протест в Атия срещу опасно сметище

От: Стандарт -
A
A
A

Екоминистърът Нено Димов пристигна в Атия за да се опита да спре протеста на местните жители, които недоволстват срещу предстоящо изграждане на депо за опасни отпадъци.

Хората се събраха с развети трикольори и плакати с искания за чиста природа на отбивката за селото по пътя Созопол-Бургас. Събралите се ядосаха още повече, когато разбраха, че вместо при тях министърът е отишъл направо на мястото, където се планира сметището.

Протестиращите се качиха на колите и отидоха при Димов да му искат обяснения.

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви", заяви Димов. Местните обаче репликираха, че депото е планирано на мястото на бившия рудник, което създава риск от замърсяване на почвата и водите. Хората ругаят и кмета на Созопол, че срещу пари е жертвал здравето на децата им.

Министър Димов обясни, че преди години общината е кандидаствала за финансиране по швейцарска програма и всичко в документацията, включително и необходимите гоеоложки проучвания било изрядно.

Според местните хора общественото обсъждане е минало преди около десетина години и в присъствието едва на 6-7 жители на селото. Хората настоват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена и се заканват да блокират пътя от Созопол за Бургас.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички