Неизвестни около идея за нова детска болница в София

България е единствената европейска страна, в която все още няма национална педиатрична болница...

Неизвестни около идея за нова детска болница в София | StandartNews.com

България е единствената европейска страна, в която все още няма национална педиатрична болница. През изминалите 30 години идеята за създаването на такава периодично се възраждаше, но към реализацията й все не се пристъпваше. До тази сряда, когато кабинетът съобщи, че подготвя бившата правителствена болница "Лозенец" за национална детска болница. А един строеж в „Александровска болница“ стои недовършен и забравен, като паметник на несбъднало се добро намерение.

„Каузата за национална обединена детска болница е моя мечта от времето, когато бях студентка и  работех като медицинска сестра. Тогава сестрите в детското отделение на Националната кардиологична болница разказваха как тази недовършена и в момента сграда е планирана за национална детска обединена болница, която да има връзка с „Майчин дом”, спомня си пред Нова телевизия д-р Таня Андреева, детски травматолог.

Строежът на сградата в близост до „Майчин дом” започва в края на 70-те години, а десет години по-късно спира и сградата остава недовършена и до днес.

Идеята за преобразуване на правителствената болница „Лозенец” в детска болница е поредното предложение, което се обсъжда през последните години. Според д-р Андреева обаче това е компромисен вариант, защото педиатрите са искали чисто нова, модерна сграда, изградена според последните технологични изисквания. Тя трябва да обединява всички към момента съществуващи над 14 лечебни заведения за деца, които са на територията на София. Това ще облекчи сериозно родителите, които сега не знаят къде да заведат децата си, когато състоянието им е спешно.

„Затова ние настояваме за една обединена детска болница, в която всички детски специалисти да бъдат на едно място  - ако настъпи бързо влошаване на състоянието на детето, то да бъде транспортирано от единия етаж до другия, а не да чакаме линейка или реаномобил”, аргументира се д-р Андреева.

„Никой не спори, че създаването на такава болница е безусловна нужда. Въпросът е обаче, чисто политически, тези хора, които е трябвало да го вземат това решение за създаване на една обединена болница, техните деца не обикалят по болниците. Те не знаят какво е детето ти да е с температура, да отидеш в 4 болници и ти да влачиш детето си по таксита”, скептичен е бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. Това решение, което взе правителството, е за иницииране на промяна в Закона на здравето, в който е определен статутът на болница „Лозенец”.

"Само че, в така наречената правителствена болница всички се радват да разширят дейността си, тоест тази прекрасна идея на д-р Андреева и хората около нея, там няма да стане", добави д-р Ненков.

Това е много труден процес, който ще изисква огромна инвестиция. Когато няма пари, нуждата от много пари се превръща в политика. Така д-р Ненков отговори на въпроса защо да не бъде изградена изцяло нова детска болница. Огромна би била инвестицията и за трансформирането на болница „Лозенец” в национална педиатрия и към този момент това изобщо не е сигурно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай