Не слагайте всички енергийни яйца в една кошница

Не слагайте всички енергийни яйца  в една кошница | StandartNews.com

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън, който е експерт по енергийните въпроси, участва в конференция за диверсификация на енергийния пазар в България, организирана от Атлантическия клуб. Предлагаме лекцията му със съкращения.

Диверсификацията е ключ към енергийната сигурност. Разнообразяването на енергийните източници повишава вашата енергийна сигурност и ви прави по-малко уязвими на прекъсване на доставките от един-единствен снабдител. Сигурността се засилва също и чрез използването на различни енергийни технологии. Но привличането на нови инвестиции в разните енергийни технологии изисква надеждни и предвидими регулаторни условия.
Субсидиите, забулени в секретност, скриват истинската цена на различните енергийни източници. А по-голямата откритост за контрактите и цените стимулира конкуренцията, същото значение има и здравословният обществен дебат за избора на политиките в енергетиката.

България внася 37 процента от енергията, която консумира. Това е почти като във Великобритания и е по-ниско от европейските стандарти, които са средно 47% за ЕС.

Това, което прави България уязвима, е, че тя внася своята енергия - петрол, газ, ядрено гориво - от един и същи източник - Русия. Голямата зависимост е значителен риск.

България е енергийно най-интензивната страна в ЕС. В сравнение с другите страни от съюза тя използва 4,5 пъти повече енергия за производството на 1 евро от БВП, което води до финансови загуби за нейната икономика.
Световната банка и Европейската комисия са констатирали системни недостатъци в българския регулаторен пазар и в самия регулатор на този пазар - недостиг на кадри, недостатъчни ресурси, непредсказуемост, липса на свобода и предпоследно място в ЕС по публично доверие.

Какво трябва да се направи?

Трябва да се приеме дългосрочна енергийна стратегия, а не списък от желани нови проекти. Необходима е реална стратегия на базата на най-добрата налична информация за това как да се развива енергийната сигурност до 2050 г. и нататък.

Трябва да се построят и интерконекторните връзки със съседите на България. Унгария и Румъния бързо развиват регионалните пазари на електричество и газ. Унгария скоро ще се превърне в енергиен център за Централна и Източна Европа. Защо България да не се присъедини към тази група? Румъния и Унгария вече продават електричество на Турция, заобикаляйки България. Газовите интерконекторни връзки и пазарната търговия ще синхронизират местните български цени на газа с по-ниските цени в ЕС.

Новите икономически реалности изискват и нови свежи политики и регулатори. Трябва да се загърбят предразсъдъците и да се работи за общо споразумение за национална енергийна стратегия. Реформата трябва да започне с регулатора и с неговото реформиране.

В центъра на дългосрочната енергийна стратегия на България трябва да се постави диверсификацията на източниците.

Добрите решения се базират на добра информация, която да е достъпна и прозрачна. Трябва цялото общество да се включи в дебата за енергийното бъдеще на страната. Правенето на политика винаги печели от "мъдростта на масите".

Записа Любомир Михайлов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай