Вторник,

Не е за вярване! Какво изпиват туристите на морето

От: Редактор -
Не е за вярване! Какво изпиват туристите на морето
A
A
A

Минимум по два басейна с олимпийски размери изпиват всяко денонощие туристите по морето, пише "Телеграф".

Бира и спиртни напитки се леят като из ведро. По разбираеми причини най-голямо е изпитото количество бира, която най-много върви в жегите на плажа и след него.

Точна статистика за космическите количества алкохол, които се изпиват по морето, няма, а и не може да има. Но приблизителни сметки, направени на база брой почиващи туристи, сочат, че по Южното Черноморие всеки ден се изпива поне един средно голям басейн с алкохол. Макар и стряскащи, цифрите се намалени в пъти в сравнение с минали сезони.

Преди COVID кризата такова количество се изпиваше само за ден в Слънчев бряг, а сега същото количество е за цялото Южно Черноморие.

За разлика от чужденците, българите пият значително по-малко или поне не се наливат до безпаметност. Родните летовници, които са основната част от почиващите по морето този сезон, не участват и в добре известните организирани запои, наречени Bar Crowl. Затова и потреблението на алкохол, особено твърд, е спаднало чувствително, твърдят запознати.

Въпреки това стойностите на всекидневно изпитото отново са рекордни. Дори и най-порядъчните туристи си позволяват аперитив на вечеря, а повечето и по два. Това означава, че средно на човек се пада минимум по 100-200 грама твърд алкохол, а бирите се броят отделно.

В морските курорти по неписано  правило открай време най-много се пие бира, на второ място са водката и уискито. Бирата продължава да държи първото място, но след COVID кризата водката и уискито отстъпиха второто място на ракията. Това отново е свързано с променения профил на туристите. Българите безспорно предпочитат нашенска сливова или гроздова в комплект със салата пред всичко останало.

В момента по Южното Черноморие почиват над 300 000 души. Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то дневно се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи обаче консумират поне двойно, особено когато питиетата са ол инклузив и никой не им брои чашките.

По един басейн на денонощие изпиват и гостите на Варна и курортите около морската ни столица.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички