Най-сетне! Етажната собственост осъди съседи, не плащали за чистене и ремонти

Решение на Пловдивския районен съд

Най-сетне! Етажната собственост осъди съседи, не плащали за чистене и ремонти | StandartNews.com

Етажна собственост на пловдивска кооперация успя да осъди съседи, които не плащали за чистачка и за ремонт на покрива на сградата, в която живеят. Това става ясно от решение на Пловдивския районен съд от 17 април 2024 г., пише trafficnews.com.

Всичко започнало след като на събрание на входа било взето решение неучастието на собственика на ап.2 и незаплащането на необходимите суми за ремонти и подобрения в изпълнение на взетите решения да не се оказва спънка за извършването им. С решението на етажната собственост било предвидено разходите за ремонта, които следва да се заплатят от въпросните двама съседи, да се поемат пропорционално от останалите собственици. В изпълнение на решението бил сключен договор с фирма за ремонт на 260 кв.м. покрив, пренареждане с нова хартия и летви, смяна на улуци и водосточни тръби и измазване на два комина. Договорена била цена от 5800 лв. и срок за изпълнение.

В решението на етажната собственост било предвидено разходите за ремонта да се разпределят поравно между отделните етажни собственици, доколкото всички апартаменти в сградата били с еднаква квадратура и размер идеални части от общите части. Дължимата сума била заплатена пропорционално от останалите собственици на апартаменти, като всеки от тях поел допълнително по 193,33 лв.

В кориците по делото, че съседите от ап. 2 не изпълнявали задълженията си за заплащане на месечна такса в размер на 7 лв. за почистване на общите части на сградата за периода от 01.01.2020г. до 31.12.2022г., като дължали общо 252 лв.

Така етажната собственост завела иск за осъждане на двамата собственици на апартамента да заплатят разделно, по ½ за всеки сумите: 970 лв., представляваща припадащата им се част от стойността на ремонта на покрива, както и 252 лв. - незаплатени месечни вноски за почистване на общите части на сградата.

Те от своя страна твърдяли, че не са отказвали финансово участие за ремонта на покрива на сградата, тъй като не са получавали покана за това. По делото се казва, че не са били запознати с протоколите от общото събрание, нито с договора за ремонт и приемателния протокол. Считат също, че ремонтът не е завършен, доколкото част улуците не работят, което е следствие от ремонта. Твърдят, че заради ремонта на покрива са претърпели загуби за сателитна антена в размер на 800 лв., бойлер за слънчев колектор за топла вода в размер на 300 долара, както и за предишен ремонт на покрива в размер на 430 лв. По отношение на претендираната сума за почистване на общите части на сградата посочват, че не са съгласни с разпределението на сумата между етажните собственици /по 7лв./, защото плащането следвало да е пропорционално на ползването.

Съдът, след като се запознал с всички материали по делото, както и приложените документи и фактури от направените ремонти, е преценил, че съседите следва да заплатят сумата от 966,67 лв. за направените ремонти. Магистратите ги осъдили и да заплатят разноските по делото в размер на 380 лв. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи
Тираджия
преди 1 седмица

Ти реклама ли си правиш в всички статий и форуми?

Откажи
Тираджия
преди 1 седмица

Пенкееее нали знаеш, че за реклами се плаща?!

Откажи