Най-омразният стикер за шофьорите отива в историята

Важна промяна правят депутатите

Най-омразният стикер за шофьорите отива в историята | StandartNews.com

Най-омразният стикер за шофьорите отива в историята. Съвсем скоро те няма да са длъжни да го лепят на предното стъкло на автомобила, пише в. "Телеграф".

ВИЖ ОЩЕ: Драконовски мерки! Отказваш тест за алкохол и дрога – право в затвора

Новината съобщиха депутати от ресорната парламентарна комисия, която предстои скоро да гледа на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, които пращат зелените лепенки в историята. Мотивите са улеснение на гражданите и намаляване на разходите им на пари и време.

До разлепването на стикерите се стига след постепенната дигитализация на системите за движение по пътищата у нас и прозрението на депутатите, че както служителите на Пътна полиция, така и умните съвременни камери могат за секунда да проверят в база данни дали за даден автомобил е с платена застрахователната полица.

По тази причина сред промените е и отпадането на задължението водачите да носят със себе си оригинал или копие на „Гражданска отговорност“.

Такова обаче трябва да се носи в чужбина, където властите нямат достъп до българските бази данни.

За разлика от стикера за застраховка отърваването от стикера за технически преглед или т.нар. екостикер ще се окаже по-сложна задача. „Причината е, че според много колеги той е ключов за предотвратяването на фиктивните технически прегледи и по тази причина вероятно ще се запази.

Целта е обаче да не бъде на стъклото, а под предния капак или на профила на шофьорската врата“, обясни депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

По негово предложение в закона ще бъде записано, че всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите.

Това обхваща например всички стикери, създадени чрез заповеди и наредби на институции, сред които министерства, държавни предприятия и общини.

Промените се очаква да се гледат в пакет с тези, въвеждащи камерите на пътната агенция като средства за засичане на средна скорост с административно-наказателна цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай