Драконовски мерки! Отказваш тест за алкохол и дрога – право в затвора

Трима депутати от ГЕРБ затягат контрола над шофьорите

Драконовски мерки! Отказваш тест за алкохол и дрога – право в затвора | StandartNews.com

Нови, драконовски мерки срещу войната по пътищата предприемат депутати от ГЕРБ. Те предлагат, ако след катастрофа откажеш тест за алкохол и дрога - директно в затвора за 1 година и глоба от 2500 лв. Бившия вътрешен министър Христо Терзийски, ексвицепремиерът Томислав Дончев и Георг Георгиев са внесли това свое предложение като поправка в Наказателния кодекс. Тя е депозирана в деловодството на парламента в петък следобед.

Същото наказание се предвижда и ако при катастрофа не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма пътно произшествие. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, ако съответният водач е наказван вече веднъж по Закона за движение по пътищата и направи отказ при повторна проверка.

Сега се предлага обаче, че ако има катастрофа и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност.

Аргументите на вносителите за затягане на мерките са черната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици. Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици.

Депутатите предлагат и квалифициран състав с тежки наказания, стигащи до доживотен затвор, при различни хипотези на причинени телесни повреди или смърт и действия на водач при евентуален умисъл. Те ще се налагат, ако "деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай