Най-добрият български ученик по биология се нуждае от помощ, за да учи

Кандидатстването се състои от два отделни изпита и две интервюта

Най-добрият български ученик по биология се нуждае от помощ, за да учи | StandartNews.com

Златните ми медали по биология вече са три. Запалих се по биология още от 7 клас. Избрах да продължа обучението си в Кеймбридж, защото е един от най-престижните университети в света, особено в природните науки.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria най-добрият български ученик по биология и втори в света, възпитаник на СМГ, приет в Кеймбридж – Петър Жотев.

Кандидатстването се състои от два отделни изпита и две интервюта. Кандидатствах през октомври миналата година. През януари получих потвърждение, че съм приет. За съжаление обаче не ми отпуснаха стипендия, а таксата се увеличи 5 пъти след Брекзит. В момента е 47 000 паунда годишно, което е непосилно и затова съм създал кампания в дарителската платформа „Podkrepi.bg”, чрез която да съберем средствата чрез дарители. От началото на кампанията са събрани близо 160 хил. лв. Остават близо 20 000 лв., които Кеймбридж искат да имам, за да мога да се запиша и трябва да се съберат до края на месеца, каза още Петър.

Моята мечта беше да се занимавам с математика на високо ниво, а университетите в САЩ предоставят тази възможност и затова се насочих към тях. Там университетите имат доста добри финансови условия и това също беше голяма част от моя избор, пък каза Илияс Номан, също възпитаник на СМГ, медалист от две международни олимпиади по математика и приет в 6 университета, три от които в Бръшляновата лига.

Сметката, на която може да подкрепите Петър Жотев по пътя му към Кеймбридж е:

IBAN: BG27STSA93000026605443

BIC: STSABGSF

Титуляр: Петър Стоилов Жотев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай