Национален парк „Рила" чества рожден ден с преход и еко игра

Национален парк „Рила" чества рожден ден с преход и еко игра | StandartNews.com

Национален парк „Рила" е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е за такъв 24 февруари 1992 г.

Навръх рождения ден във вторник служителите му са подготвили специална програма заедно с Регионален исторически музей – Благоевград. Ще има разходка сред природата, ще се проведе беседа за околната среда и нейното опазване, ще бъдат показани нови неща на посетителите. Ще се проведе еко игра, както и образователно занимание „Животни – рекордьори от Рила", ще се направят различни презентации.

„Настроението ще е страхотно, както подобава при честването на рожден ден, за нас е 23-ти", увериха от НП „Рила".

От територията на парка извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров - Марица, има над 120 естествени езера, повечето са с ледников произход. В него има четири български резервата. Национален парк „Рила" е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица" и „Маричини езера" са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера", както и Мусала, най-високият връх на Балканския полуостров. В парка се намират 326 български национални паметници, като два са от световно значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай