Наследството на Бисер Петков

Парите за социални асистенти и вторият стълб на пенсиите са първите проблеми, с които ще се захване Деница Сачева

Наследството на Бисер Петков | StandartNews.com
  • Поне 3 бомби със закъснител заложи старият на новия социален министър
  • Парите за социални асистенти и вторият стълб на пенсиите са първите проблеми, с които ще се захване Деница Сачева

Оставката на социалния министър Бисер Петков, макар и втора в рамките на този мандат, се оказа изненада, доколкото поне не беше искана на публични протести или стачки.
Около нейното подаване и приемане и до днес витаят неясноти, които правителство, синдикати и работодатели обясняват по доста променлив начин. Особено след като профсъюзи и майки го смятаха за един от диалогичните хора в кабинета, а премиерът Бойко Борисов обяви, че и министрите вече не искали да работят с него. В същото време голяма част от проблемите в най-тежката и напрегната социална сфера, като например срива на втория пенсионен стълб, бяха отдавна заложени и предизвестени. За витиеватия ход с втория болничен, взет на коалиционен съвет и неразпознат от нито един коалиционен партньор като свой, отговорността общественото мнение приписа отчасти на Петков, въпреки, че едва ли точно той е отправил предложението.
Всъщност в рамките на мандата на Петков се натрупа доста голямо напрежение, за което някой трябваше да понесе вината, но част от него е свързано с недобре замислената пенсионна реформа и заложеното още от неговите предшественици напрежение в социалната сфера. Достатъчно е да си спомним за калкулатора за преизчисляване на пенсиите, който щеше да доведе до това някои хора да получават по-малки суми от тези, за които са се осигурявали, и който бе "ремонтиран" в движение. Сагата покрай майките на децата с увреждания и техните протести пък бе готова да запълни цял роман.
Всъщност за първи път Петков подаде оставка именно около протестите на майките, които обаче заявиха, че не искат неговото напускане, а преосмисляне на политиките, свързани с техните деца и начина, по който могат да ги отглеждат. По ирония на съдбата, именно те след това "припознаха" Петков за свой, след като исканите от тях промени бяха узаконени. За съжаление, покрай тях никой не забеляза една друга съществена подробност, която вероятно ще избухне тепърва - с направените в закона промени ще пострадат десетки други хора с увреждания, които отдавна са надхвърлили детската възраст. За тях вече законодателството предвижда да не получават интеграционната си добавка – тоест така наречената инвалидна пенсия, ако имат социален асистент. Вместо това парите им ще отиват за него. Промяната бе направена в няколко хода – първо отделиха въпросната инвалидна пенсия от нормалната и я прехвърлиха за изплащане не от НОИ, а от Агенцията по заетостта. След това въведоха правило, ако инвалидът е придобил право на социален асистент, да избере между него и мизерната сума, която не надвишава стотина лева. Тоест – социалното министерство каза на хора, които откровено не могат да се грижат сами за себе си и имат нужда от пари за лекарства – избирай между помощника и лекарствата. Когато след първи януари всичко това се случи, новият социален министър Деница Сачева ще е изправена пред поредната трудна перспектива за социални диалози, в които един дърпа чергата към себе си за сметка на другите.
Проблемът около първите пенсиониращи се жени, които би трябвало да получат пари по втория стълб, а ги очакват жълти стотинки, е другата бомба със закъснител, оставена от Петков на Сачева. Увеличението на пенсиите, което бе логично да се случи през най-студените зимни дни, когато сметките са високи, а вместо това ще дойде през юли, също ще породи напрежение, независимо че новият министър нито е заложила това, нито е имала възможност да се произнесе по темата. А за болничните и за всички схеми, по които държава и работодатели искат да ни накарат да си плащаме сами заболяването - там решенията, които се очертават, са все неприемливи. Деница Сачева обаче е показала, че е боец, който не се страхува да се изправи срещу проблемите. Още повече, че като зам.-социален министър в предишното правителство на ГЕРБ и като зам.-просветен до миналата седмица е наясно с много от тях и с формулите за решението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай