Понеделник,

Нашият проблем № 1 е образованието

От: Стела Стоянова -
189
Нашият проблем № 1 е образованието
A
A
A
  • И най-силно развитата икономика ще фалира за година в условията на родната администрация
  • Не можем да си позволим в 21 век да имаме неграмотни, категоричен е проф. Огнян Герджиков

- Господин Герджиков, каква е Вашата равносметка зда 30-те години преход от 10-ти ноември насам?
- Десети ноември неминуемо трябваше да дойде. Това бе един срив на социалистическата система, която бе постигнала своя таван още през 70-те години и нямаше бъдеще. Всяка държава от социалистическия блок извърши по различен начин своя преход. Централноевропейските държави като че ли успяха да го направят по-успешно. У нас, поради факта, че нямахме същинска опозиция, нямахме хора като опозиционерите в Полша най-вече, но и м Унгария и Чехия, бяхме неподготвени достатъчно за тази промяна. Затова и като че ли нашият преход премина с много дефекти. Това си пролича най-вече в начина, по който се извърши приватизацията, при което някои хора много скоро станаха свръхбогати.
- Дали това не бе планирано изначално?
- Лично аз не виждам тук планово начало, но въпреки това преходът се осъществи. Но въпреки всички недостатъци, ние би трябвало да се радваме на по-добрата перспектива, която се усеща. След големите сривове 1990-91 година и 96-97 година, когато наистина стана национална катастрофа, сега нещата изглеждат съвършено по-различно с всички кусури и недотам кусури.
- Стигнахме ли дотам, където си бяхме измислили, че трябва да стигнем през 1989 година?
- Не знам кой какви цели си е поставял, но политиката е това, което се случва. Това са били нашите сили през въпросните 30 години - да постигнем това - то не е толкова малко. Разбира се, можеше да бъде и повече.
- Смятате ли, че може да постигнем някога не просто по-добър материален стандарт, но и национално единение.
- Правим постепенно такива не много удачни опити, но това силно разслоение в обществото се дължи и на голямото разслоение между много богати и много бедни. Това е гнилата икономическа основа, която не позволява обединението на нацията. Такова голямо разслоение между хора - не много на брой, но много богати, средна класа и много бедни хора, най-вече възрастни, но и работещи бедни с минимална заплата, това е един дисбаланс, който може да избие в един момент. Той тлее от напрежение.
- Смятате ли, че може нещо да се направи да бъдат изгладени тези противоречия?
- Работодателите гледат своя интерес, но държавата има лостове, от които доста много зависи тези диспропорции да бъдат преодолени. Аз съм човек оптимист по природа и ми се струва, че в близко бъдеще нещата ще се променят. Ние всички се дразним, когато виждаме как бюрокрацията спъва развитието. Един мой познат беше казал "Ако вземем най-силно развитата икономика и я поставим в условията на българската администрация, тя ще фалира за една година"
- Като служебен премиер получихте възможност да погледнете във всички сектори, от които държавата има нужда. Кой е този, в който трябва да има най-голяма намеса?
- Казвах го и преди, и сега - образованието. Не можем да си позволим в 21 век да имаме стотици неграмотни. Това е много сериозен проблем и те са сериозно бреме. Докато не го преодолеем, България трудно ще се придвижи напред.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички