Нашите мюсюлмани са най-лоялни към държавата

Нашите мюсюлмани са най-лоялни към държавата | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов, математик и политически анализатор

- Къде очертаваме разделителните линии в политиката у нас преди началото на новия политически сезон ?

- Очерта се една изкуствена разделителна линия. Това е старото българско деление на русофили и русофоби. И очертавайки тази линия забравихме, че трябва да бъдем преди всичко българофили. Нашият национален интерес в никакъв случай не е абсолютно тъждествен на този на Европа и този на НАТО. Лоялността е задължителна, но всяка държава има собствен интерес и това го виждаме в поведението на големите играчи на световната сцена в частност, различните европейски държави си гонят своя интерес. Трябва и ние да го гоним. Не е вярно, че сме малки, ние сме средно голямо държава, на изключително важно място се намираме и трябва да използваме всички геополитически плюсове, с които разполагаме.

- Кое е най-ценното, което наследихме от 2015 г. ?

- Въпреки че стана вече банално да се говори за тази стабилност, трябва да ви кажа, че това е най-ценното, което продължава да се случва в България. Българският народ, наред с не много добрите качества, които има, има и някои много ценни, които му помагат доста успешно да оцелява. В момента интуитивно всички ние чувстваме, че не ни трябват особени турбуленции, не ни трябват безсмислени избори сами за себе си, ще трябва да стоим заедно и както се казва в една песен „заедно да устояваме на бурята". Мен примерно ме дразни това разцепление в десницата, което е хем така, хем във властта, хем в опозиция. Там трябва да вземат ясни решения.

- Разцепление или преподреждане е това, което наблюдаваме в ДПС?

- Това, което се случва в ДПС може би отдавна трябваше да настъпи, но аз се надявам то да не доведе до радикализиране на част от българските мюсюлмани и до създаване на ислямистки партии, това нещо не трябва да бъде допускано. Всички ние трябва да поздравим българските мюсюлмани и да оценим тяхната лоялност. За разлика от мюсюлманите в съседни страни, които периодично нещо се бунтуват и се стига до големи неприятности, българските турци са лоялни български граждани. И даже аз като българин се гордея, че имам такива съседи. Има един лаф такъв – „турчин да ти е съсед" в добрия смисъл. Тези хора не трябва в никакъв случай да попадат под влиянието на радикални идеи да не си разрушим държавата.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай