Наша скулптура на летище Кенеди

5-метрова творба на Димитър Луканов изпраща пътниците от утре

Наша скулптура на летище Кенеди | StandartNews.com

Ню Йорк. Скулптура на пловдивския художник Димитър Николов ще изпраща пътниците на летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк. Футуристичната творба "Извън времето" наподобява огромно дърво, което ще "виси" на девет метра във въздуха. Тя тежи два тона, висока е 4,5 метра и е широка над 3 метра. Направена е от 300 метра стоманени и алуминиеви тръби и още 600 елемента. Поставена е в салон "Заминаващи" на Терминал 4 на летище JFK. Официалното откриване на монумента е в сряда.

 

"Извън времето" е водещият елемент в композицията от три произведения, възложени през 2012 г. на Луканов от компанията JFKIAT, която управлява аеропорта в рамките на мащабна реконструкция, след която Терминал 4 ще може да поеме 15 милиона пътници. Луканов създал творбата си за около осем месеца. Друго негово творение Light To Sky ("Светлина към небето") вече 8 години посреща пристигащите на международното летище. "Извън времето" ще бъде празник за окото за милионите пътници, които преминават през Терминал 4", заяви Алан Мака, президент на JFKIAT.

 

"Какво по-хубаво, че българин е направил нещо значимо", казва в своя поздравителен адрес до твореца министърът на културата Петър Стоянович.

 

Димитър Луканов навърши в неделя 35 години. Роден е в Пловдив, но от 11 години е американски гражданин. Изучавал е изящни изкуства в Париж и Ню Йорк. Живее в Бруклин и работи в ателието си в Скохери Каунти, Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай