Наш завод прави бойни коли за Бундесвера

Борисов разгледа завода на "Самел" край Самоков

Наш завод прави бойни коли за Бундесвера | StandartNews.com

"Доживяхме да правим коли за Бундесвера". Това възкликна премиерът бойко Борисов, след като разгледа супер модерния завод на „Самел-90” край Самоков. Предприятието прави бронирани машини за армията. В момента изпълнява поръчка за Бундесвера - произвежда първите 5 коли, остават  още 5.

Последният голям успех на „Самел-90” са именно бронираните автомобили. Сред страните, за които компанията изнася продукция са Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.  "В Египет с такава кола ме посрещнаха. И в Саудитска Арабия са такива", каза Борисов като видя един от автомобилите.

Собственикът, инж. Петър Георгиев, показа производството на премиера и специално похвали икономическият министър Лъчезар Борисов, който от 18 години работи във ведомството, има огромен опит и винаги е помагал на бизнеса.

Компанията произвежда и лед осветление. Дарила е такова на община Самоков като така тя спестява 300-400 000 лева от ток. На свой ред пък Борисов напомни за програмата за енергийна ефективност, от която ще могат да се възползват както многофамилните жилища, така и бизнеса.

Борисов напомни, че пандемията е довела до много щети за икономиката, бюджетите и БВП на много страни по света и даде пример със САЩ и Великобритания. "Тая пандемия ни се струва от години. А е само от март. Просто ни съсипа. САЩ ги съсипа. В Европа - пълен локдаун. Хем не дава никакъв резултат от заболяването, хем - огромни щети", каза министър-председателят. Той препоръча на завода да направят среща със сдружението на общините, където да презентират част от продукцията си и отново напомни за нуждата от енергийно ефективни предприятия. Борисов поясни, че само един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" работи за покриването на загубите по мрежата.

">

На връщане към София, заедно със зам.- регионалния министър Николай Нанков и икономическия Лъчезар Борисов спряха да видят как се ремонта на пътя към Самоков. 33 км се реконструират с европейско и национално финансиране за 26 млн. лева. Ддо март месец отсечката трябва да е рехабилитирана до Ихтиман. Това прекият пък, за да не влизатколите през София, а директно да излизат на магистрала "Тракия". Борисов заръча на министър Борисов и зам.-министър Нанков след това да започне ремонтът на пътя за Ихтиман, а след ски сезона и на Панчаревския път.

След края на визитата си Борисов написа във Фейсбук: „Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника.  Едно от тези предприятия е "Самел-90" в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай