Вторник,

Наш ученик с уникална идея за пластмасов асфалт

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Наш ученик с уникална идея за пластмасов асфалт
A
A
A

Русенски ученик популяризира иновативна бизнес идея – в асфалта вместо битум, да се използва разтопена пластмаса. Според автора Димитър Петков, този метод има три предимства. Той е екологично чист, по-евтин и по-качествен и устойчив на времето, предаде БНТ.

Вместо да замърсява околната среда, пластмасата може да се използва ефективно в нови и качествени пътни настилки, от които България има нужда. Това подтикнало единадесетокласникът от гимназията по икономика Димитър Петков да разработи бизнес идеята, с която печели и национално ученическо състезание.

"Какво е рентабилното на тази идея? Тя е до три пъти по-евтина от стандартния асфалт. Ако правим стандартен асфалт, трябва да използваме веществото битум. То се добива на базата на петрол, т.е. имаме разходи за обработка. Отпадъчната пластмаса заменя битума", каза Димитър Петков.

Революционното в тази идея обаче е, че новият вид асфалт е значително по-качествен, изчислява още Димитър.

"От 8 до 13 пъти е по-издръжлив от стандартния асфалт", каза Димитър Петков.

Новата технология вече се прилага в Словакия, Нидерландия, Чехия и в Южна Африка. Настилката се полага с машина, наречена рециклируем влак.

"Тази машина, която е асфалтопреработваща и асфалтополагаща, тя ще й отнеме много по-малко време, отколкото стандартните", каза Димитър Петков.

Според проучванията на Димитър Петков, цената на машината е от 50 до 100 хиляди долара. Експерти в производството на асфалт смятат, че за да се приложи в България, новата технология трябва да премине изпитания и най-вече да се докаже, че пластмасата ще е безвредна за околната среда.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички