Наш град първенец в археологията. Какво впечатлява

Обектите в общината са повече от сто, като всички са регистрирани в Археологическата карта на България

Наш град първенец в археологията. Какво впечатлява | StandartNews.com

Банско е една от първите общини, в която изцяло са проучени и регистрирани археологическите обекти и това е благодарение на дългогодишния музеен специалист и археолог Владимир Баряков, каза в интервю за БТА директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова.

Тя припомни, че по негова инициатива се поставя началото на археологическите разкопки в планинския град и околностите, но в основата бяха много хора, допълни Барякова. 

Обектите в общината са повече от сто, като всички са регистрирани в Археологическата карта на България.

Още в далечната 1986 г. тогавашният първи секретар на градския комитет Райна Балева твърди за древни артефакти и по нейна идея се организира среща с едни от най-видните български учени в областта, сред които проф. Александър Фол, посочи директорът на Музеен комплекс – Банско. 

В резултат на този труд още в края на 1990 година е имало ясна представа за археологическите обекти на територията на общината, които са над сто. Информацията е нанасяна на ръка, изписани са над сто регистрационни карти с огромен обем информация, след това всичко е въведено на компютър, още в началото на 90-те години на миналия век. 

През 1991 г. започват първо спасителни, след това редовни археологически разкопки в местността „Шипотско“, впоследствие са правени разкопки на археологическия комплекс „Свети Никола“, по-късно и на късноантичната крепост „Ситан кале“.

Изследвани са редица обекти в цялата община. 

С всичко това се проучва по-ранната история на Банско. Благодарение на този неуморен труд вече смело можем да кажем, че Банско е селище от девети век, а и има и по-ранни селища, още от Бронзовата епоха, и сме стигнали до тази информация благодарение на археологическите проучвания, посочи Барякова. По думите и преди тези проучвания общото научно мнение е било, че Банско е създадено през 14-15 век като обединение от няколко пръснати селища, тип махали, срещу османските нашественици. „Вероятно е имало такова обединение тук, където сега се намира Банско, може би е застроено в този период, но впоследствие се установи, че Банско се споменава в много по-ранни османски регистри, а археологическите разкопки показват, че още от девети век е селище“, допълни директорът на Музеен комплекс – Банско.

Във всички тези проучвания неизменно участва Владимир Баряков и може да кажем, че благодарение на него Банско има тази археологическа действителност, която е сега, допълни Светла Барякова.

В негова памет община Банско, Музеен комплекс – Банско и Програма „Произведено в България“ организират форум „Банско – портал във времето“, който започва днес от 13 часа в Тържествената зала на местното читалище. В него участват редица учени, сред които д-р Катя Меламед, д-р Веселин Хаджиангелов, арх. Людмил Леонидов, д-р Светла Петрова, Светлана Дяконова – Арсен, Илиян Бучков, Иван Лишков и Светла Барякова. 

Идеята на този форум е да споделим опит, впечатления, знания в областта на културно – историческото наследство, развитието на Банско и региона и в областта на опазване на това наследство, посочи директорът на Музеен комплекс – Банско. Тя допълни, че форумът ще е на достъпен език, така че представената в него информация да бъде интересна на широката публика, а срещата с учените и представянето на темите е отворена. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай