Напусна ни проф. Иван Славов

Напусна ни проф. Иван Славов | StandartNews.com

София. На 84 години ни напусна професор Иван Славов – човекът, който неуморно преследваше кича, еснафщината, плиткоумието и неграмотността. Яростният борец срещу кича е починал от инсулт в сряда, в 21, 05 часа - само ден след рожденния си ден, съобщи съпругата му Мариана пред Блиц. Проф. Славов получил тежкия инсулт още на 6 февруари. Въпреки че за спасяването му са положени грижи в елитната Военномедицинска академия, той е изпаднал в кома и до смъртта си не е дошъл в съзнание.

Доктор на философските науки, Иван Славов дълги години е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той бе посланик на Република България в Словакия (1994-1998 г.).

Личният му житейски и философски девиз бе: „Оптимист по воля, песимист по разум, сноб по вяра“. Една от целите, на които посвещава живота си, беше борбата с дилетантството, на което противопоставя интелектуалния снобизъм.

Творчеството на Иван Славов е посветено на остри и злободневни въпроси от естетиката и всекидневната култура - кича, безвкусицата, деформацията на човешките нрави. Сред книгите, които завеща на своите последователи и съмишленици, са “Кичът”, “Дилетантът”, “Прекословици”, “Златната решетка”, “Антология на глупостта”, “Ученически и кандидат-студентски бисери”, “Речник на глупостта”, “Смехотерапия - стрес – бизнес”, “Джобен смехар”, “Тоталният кич”.

Професор Славов беше любимец на студентите си, достоен противник на опонентите си, ненадминат остроумец, забавен, интелигентен, с неподражаемо чувство за хумор.

Поклон пред светлата му памет!


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай