Понеделник,

Напусна ни проф. Иван Славов

От: Администратор -
3237
Напусна ни проф. Иван Славов
A
A
A

София. На 84 години ни напусна професор Иван Славов – човекът, който неуморно преследваше кича, еснафщината, плиткоумието и неграмотността. Яростният борец срещу кича е починал от инсулт в сряда, в 21, 05 часа - само ден след рожденния си ден, съобщи съпругата му Мариана пред Блиц. Проф. Славов получил тежкия инсулт още на 6 февруари. Въпреки че за спасяването му са положени грижи в елитната Военномедицинска академия, той е изпаднал в кома и до смъртта си не е дошъл в съзнание.

Доктор на философските науки, Иван Славов дълги години е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той бе посланик на Република България в Словакия (1994-1998 г.).

Личният му житейски и философски девиз бе: „Оптимист по воля, песимист по разум, сноб по вяра“. Една от целите, на които посвещава живота си, беше борбата с дилетантството, на което противопоставя интелектуалния снобизъм.

Творчеството на Иван Славов е посветено на остри и злободневни въпроси от естетиката и всекидневната култура - кича, безвкусицата, деформацията на човешките нрави. Сред книгите, които завеща на своите последователи и съмишленици, са “Кичът”, “Дилетантът”, “Прекословици”, “Златната решетка”, “Антология на глупостта”, “Ученически и кандидат-студентски бисери”, “Речник на глупостта”, “Смехотерапия - стрес – бизнес”, “Джобен смехар”, “Тоталният кич”.

Професор Славов беше любимец на студентите си, достоен противник на опонентите си, ненадминат остроумец, забавен, интелигентен, с неподражаемо чувство за хумор.

Поклон пред светлата му памет!Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички