НАП: Не се налагат нови лични документи

Повод за паника няма, каза говорителят Росен Бъчваров

НАП: Не се налагат нови лични документи | StandartNews.com

Не се налага българите да сменят личните си документи. Повод за паника няма. Това заяви НАП говорителят на НАП Росен Бъчваров на специален брифинг по повод на изтичането на личните данни на милиони българи.

„Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника и необмислени действия”, подчерта Бъчваров.

Извършени са около 500 хил. справки от българите.  Приблизително за две трети от направилите справки имат неправомерно разпространени данни. Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят данните в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Росен Бъчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. „Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, каза говорителят на Приходната агенция.

„И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите колеги. Отделно от това процесът винаги включва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването на за онлайн кредит не изчерпва процеса. Той се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи парламентът да задължи правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на желаещите българи след атаката срещу НАП. "Внасяме проект за решение, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на онези българи, които поискат това и да създаде добра организация това да стане без напрежение, опашки и чакане. Предлагаме това да се свърши в тримесечен срок. От понеделник започваме срещи с Нотариалната камара, висшия адвокатски съвет, търсим тяхното професионално мнение, за да гарантираме да няма злоупотреби на личните данни на хората“, каза още лидерът на социалистите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай