Намеса отвън или кървава агония

След падането на Асад повечето бежанци ще се върнат в родината, казва Нидал Алгафари

Намеса отвън или кървава агония | StandartNews.com

Режисьорът и пиар специалист Нидал Алгафари, който е от сирийски произход, е сред хората у нас, които са пряко свързани с темата Сирия. Цяла България научи историята за брат му Басел, който е бил зверски изтезаван от властите в Дамаск. В момента той вече е у нас. "Стандарт" потърси Нидал за коментар по последните събития в Сирия - за изглеждащата все по-близка перспектива от военни действия, за това как живеят сирийците, останали в страната, и за бежанците, които са я напуснали.

- Г-н Алгафари, барабаните на войната бият все по-силно за Сирия. Не закъсня ли обаче международната реакция на случващото се в страната?


- Има две гледни точки по въпроса. Според едната, която е в логиката на развитието на нещата около опозицията в Сирия, международната реакция не е закъсняла, даже е много навременна. Причината е, че опозицията срещу Асад още не е предсказуема и не е ясно какво се случва. И е прав председателят на генералните щабове на американската армия, който казва "ние не знаем какво ще бъде в бъдеще в Сирия, за да се намесваме сега", т.е. няма гаранция, че ще се защитават техните интереси. От друга страна, вече има над 100 хиляди жертви, и то само от едната страна, не знаем колко са убитите от страната на режима. Има много изнасилени, много изтезавани, близо един милион бежанци. От тази гледна точка международната реакция е даже закъсняла.


- Има ли според вас твърда убеденост сред сирийците, че режимът на Башар Асад стои зад химическите атаки от 21 август?


- Не, по-скоро са разделени мненията. Едни смятат, че режимът на Асад е извършил атаките, има и други, според които извършителите искат да навредят на властта. Моето лично мнение е, че това не е извършено по заповед на диктатора на Сирия, тъй като е алогично да се прави, когато в страната има инспектори на ООН. По-скоро усещането ми е като за хора, които стоят под Асад в режима, които са преценили, че президентът вече е жертвен агнец и бита карта, и може би по този начин се опитват да помогнат и на други интереси. Определено обаче атаките не може да са извършени от хора от опозицията. Не върви самите те да си убиват майките и децата.


- Като се има предвид какво се случи в Либия и Ирак, каква съдба според вас очаква Асад?


- Това е тема, върху която много малко разсъждаваме. За мен дали Башар Асад ще бъде убит, съден и след това наказан със смъртно наказание или дори пуснат, няма никакво значение. За голяма част от сирийците, които живеят в България, най-важното е да се спрат кръвопролитията в Сирия, независимо вече по какъв начин. Досега искахме с мирни начини, но явно, че не може, затова трябва да има намеса. Самият Башар Асад не представлява само той режима - сегашната власт има много по-дълбоки корени в обществото.


- Има ли ваши близки или познати, които да се намират сега в Сирия, имате ли връзка с тях и какво ви разказват те?


- Аз съм от много голям род в Сирия и много голяма част от първи, втори братовчеди, други роднини и приятели се намират в страната. Чуваме се редовно, пишем си и през социалните мрежи. Всичките живеят в шок и ужас, както се наричаше една военна операция. В Сирия не можеш да пуснеш детето или внучето си навън, защото може някой снайперист, независимо от коя от враждуващите страни, да реши да го отстреля. Или може, когато детето ти минава по улицата, да се взриви бомба. Страхът е безумен. Трите деца на брат ми, преди да дойдат в България, последните три месеца изобщо не бяха излизали от вкъщи от страх нещо да не им се случи.


- Вие разказахте историята на брат ви, задържан в Сирия след ваша пресконференция. Сега той вече е в България в безопасност. Как се чувства тук ?


- Тук е със съпругата си, с трите си деца, за което още веднъж искам да благодаря на медиите, на вестник "Стандарт", които тогава толкова ми помогнаха с позицията. И на политиците, на Външно министерство, на третия ми брат, който пусна поканата. Слава Богу, вече са тук живи и здрави. Най-малкият ми племенник, който е на три години и половина, вече от няколко дни спи спокойно дълбок сън. Иначе преди това се събуждаше, говорейки за танкове, самолети. В квартала ми, като има фойерверки, в началото той питаше баща си "Тате, нали ми каза, че ще отидем някъде, където няма да се стреля".


- България не е толкова далеч от Сирия. Каква опасност крие за България евентуална военна операция срещу режима на Асад ?


- Мисля, че няма опасност, тъй като силите на НАТО, САЩ или ЕС най-вероятно ще използват територията на Турция за удари срещу режима на Сирия. Единственото, което може би ще стане, е да се увеличи малко бежанската вълна за някакъв период от време, докато свърши войната. След това тази вълна рязко ще спадне и по-голяма част от сирийските бежанци в България ще се върнат.


- За колко от бежанците от Сирия сега България е крайна дестинация и колко продължават пътя си?


- По принцип за всички тях България е онзи рай, до който искат да стигнат след ужаса в Сирия. Тъй като турската държава наистина изнемогва от бежанския поток, тези, които имат по-голяма финансова възможност да стигнат до България, наистина виждат в нея рай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай