Наказаха добрите болници, на ръба на протеста сме

Наказаха добрите болници,  на ръба на протеста сме | StandartNews.com

В атаката на държавата косвените жертви ще са пациентите и младите лекари, казва д-р Явор Дренски

- Д-р Дренски, за първи път тази година повечето частни болници си позволиха да нарушат правила и да генерират надлимитна дейност, как си обяснявате това?

- Не бих казал, че е за първи път. От 2009 г. всички добре работещи болници генерират надлимитна дейност в това число и държавните. "Токуда" винаги е над определения си бюджет оттогава насам поради несъответствие на лимитите с дейността и развитието на болницата. Интересното тази година е, че държавните болници не работят над бюджетите си. Обяснявам си го много просто - в системата има страх. Всеки един от директорите на държавните болници пое ангажимент и беше заплашен, че, ако наруши лимита, веднага ще бъде отстранен от поста си. Болниците им обаче вече са натрупали дългове, кой и как ще им ги покрие. Отговорът беше - ще преструктурират болниците и ще свият разходите, добре това работи занапред, а досега! В един момент държавата ще им покрие дълговете. Ако една болница има отрицателен баланс в продължение на години, следва да обяви фалит. А досега такъв случай не е имало. И в същото време финансовата дисциплина на лимитите не дава резултат - пациентите, които са връщани, не са си отишли вкъщи, те търсят да бъдат излекувани другаде. Но това невинаги съвпада с техния първи избор на лекар и болница - право, което им е гарантирано от върховния ни закон - Конституцията на Република България.

- В този смисъл потокът към частните болници увеличи ли се?

- Да, защото ние не си позволихме да затворим врати.

- На какво разчитате, не се ли страхувате, че няма да ви платят за лечението на всички хора?

- Страхувам се не че няма да възстановят разходите ни за лечение на пациенти, а кога. Д-р Глинка Комитов (бел. р. шеф на НЗОК) каза, че извършена дейност не може да не бъде изплатена. Дългият път обаче минава през съдебната система. По принцип в налагането на една бюджетна дисциплина има резон, всяка структура следва да планира и да изготвя бюджет за годината си, правим го всяка година и в "Токуда". Да кажем, че до момента държавата е успяла да постигне някакви резултати - миналата година трябваха 300 млн. за покриване на дефицита, сега около 60-70 млн. Ето, ефектът е постигнат, хайде сега, на тези, които са извършвали дейност и са лекували наистина, да се възстановят разходите. Не би трябвало при бюджетен излишък от 700 млн. лв. това да е проблем. От друга страна, за да има бюджетна дисциплина, след приключване на преговорите на лекарския съюз с НЗОК по Националния рамков договор, следващите двете страни - финансиращ орган и изпълнител на болнична помощ, да се договорят за индивидуалните договори на болниците.

- Лекарският съюз и частните болници писахте до премиера, има ли резултат?

- За съжаление никакъв до този момент. Не ми се иска да си мисля за по-твърди мерки като протести, но може би ще се стигне до този момент, защото са наказани добрите болници, които не са спрели да работят в името на пациента. Не става дума, че ще се намалят печалбите на болниците, а защото заради лимитите лечебните заведения не могат да съществуват в името на това, за което са създадени, лекарите не могат да практикуват това, което цял живот са учили и за което са се клели - да лекуват пациентите.

- Как се отразява тази финансова политика върху лекарите, те са най-близо до пациентите?

- Опитвайки се да намалят разходите, много от болниците ще предприемат лечение с не толкова качествени материали. Това означава, че лекарят няма да може да приложи всичките си умения. Например ще спрат да се ползват ушиватели, а това автоматично ще увеличи престоя на пациента в болница и ще го оскъпи. Когато лекар е принуден да върне пациент, това е ужасно. Не защото така ще паднат доходите му, а защото ще върне болен с ясното съзнание, че дори в момента да не е спешен, след един час или ден животът на човека може да бъде под сериозна заплаха. И лекарят ще се тревожи за този човек непрекъснато.

- Рефлектираха ли лимитите върху заплатите?

- До този момент благодарение на ефективния мениджмънт, който имаме години наред, болницата успява да запази и съхрани параметрите си. По никакъв начин не позволихме турбуленциите в системата да рефлектират върху пациентите или лекарите към момента.

- Ако продължават така нещата обаче, какви мерки ще се наложи да предприемете?

- Има поредица от мерки, на първо място със съжаление вече започнахме да отлагаме плащания към доставчици. Едно от нещата, с което "Токуда" се гордееше, беше коректността към своите партньори. Но се наложи да помоля нашите доставчици за разбиране, тъй като ще забавим плащанията. Най-тревожно е, че в офанзивата на държавата срещу болниците има много повече косвени жертви от преките. На първо място страдат пациентите. Но трябва да се знае, че най-големите разходи са свързани с човешкия капитал. Логичното действие при свиване на разходите е да се търси намаляване на броя на хората, които не са свързани с изискванията на медицинските стандарти и отчетността към НЗОК. Част от тях са и специализантите. При нас те са 120. И си задавам въпроса - това ли е резултатът от политиката по изграждане и задържане на млади лекари в България?

- Не се ли притеснявате, че може да загубите и други лекари?

- Разбира се, тази опасност ще стане реалност, ако не успея да финансирам дейността им, както трябва. Хирургът в операционната зала не бива и не може да го интересува, че за част от извършените от него животоспасяващи и планови операции разходите нямат да бъдат възстановени.

- Има ли по-голям натиск за работа от лекари от държавните болници?

- Има, но нека да не забравяме, че там персоналът не е така ангажиран с резултатите на болниците.

- Какви лимити са ви останали за последното тримесечие на тази година?

- Имаме някакви средства, но няма да ни стигнат, те са с около 20% по-малко от реалните ни нужди. Аналогично е положението и с другите болници. Здравната каса взе решение да няма ограничения при финансирането и на спешните случаи. Но как се финансира спешността - като средствата за тях се приспадат от бюджетираните ни средства за следващите месеци. На практика тези спешни случаи са половината от всички пари, които ни дължи касата, а до момента неразплатената извършена дейност от "Токуда" е в размер на 3 милиона лева.

- Какъв беше първоначалният лимит на "Токуда" спрямо касовото изпълнение за 2014 г.?

- 93% от изплатената ни от НЗОК дейност за миналата година. Същият процент се запази дори след първата актуализацията на бюджетите на болниците. В същото време някои получиха бюджет от 107%. От тази гледна точка е демагогия да се дават болници за пример, затова че не са натрупали надлимитна дейност, тъй като едни са с надвишени, а други с орязани бюджети.

- Има ли резон в разделянето на пакета на касата, което предстои, как смятате?

- Като зародиш тази идея не е лоша, защото е първа стъпка към признаване, че системата към даден момент не може да поеме всички разходи. Начинът, по който се прави обаче, не е най-удачният. Едни заболявания сега са част от основния пакет, а други - от допълнителния. Трудно да дефинираш кои са тези късметлии, които са случили на заболяване в основния пакет. Ако се обърнат нещата обаче, всички заболявания могат да са в основния пакет, а след това трябва да се каже докъде е общественото финансиране и оттам нататък да се намесят здравните застрахователи. За социално слабите хора, разбира се, държавата следва да поеме ангажимента и да си влезе в ролята.

- Ако следващата година има разделяне на пакета, може ли да има и лимити? Съвместими ли са двете понятия?

- Априори в здравеопазването лимит не може да съществува. Ограниченията, които правителството се опитва да сложи в началото на системата, трябва да бъдат пренеси на края й - нека да има много строг контрол, който да отчете дали лечението е направено реално, качествено и навременно.

- Mоже ли да няма доплащане основния пакет, както обеща МЗ, че ще стане догодина?

- Според мен не. Доплащането беше необходимо и досега, макар че всички си затваряха очите и си заравяха главата в пясъка, твърдейки, че може да се проведе лечение по сега действащите клинични пътеки без него. Но дойде Световната банка и каза, че 47% от парите в сектора се дават от пациентите. Друг е въпросът каква е формата. Защото в частния сектор те са официални и извадени отгоре на масата. Без да е необходим дълбок анализ и точно изчисляване колко струват реално дейностите, е ясно, че пак ще има недофинансиране. Разходите за лечение на едно и също заболяване в две различни структури са различни. Разходите за лечение на едно и също заболяване при двама различни пациенти са различни. Не отчитайки тези специфики, влияещи на разходите, пътеките пак няма да бъдат реално финансирани и отново ще си говорим за доплащания.

- Ако то бъде забранено обаче, какво ще е бъдещето на болници като "Токуда"?

- В крайна сметка потърпевш остава винаги пациентът. За да може дадена структура да издържи на условията на касата, ако тя самата е отговорна за собствените си ефективност и ефикасност и не е подпомагана от никого, ще трябва да се съобразява и да намери начин да си набави разликата в средствата. Например по дадени пътеки да се премине изцяло на кешово плащане от страна на пациента. Ако се забрани да се вземат средства във вид на избор на екип, допълнително предоставени медицински услуги, ще останат битовите услуги, които обаче се облагат с ДДС. Това ще оскъпи доплащането с 20%.

- Имате ли представа какво се случва със здравната карта, как ще се отрази на сектора?

- Методиката не беше поставена на обществено обсъждане. Опасенията ми са, че логиката е да се затварят лечебни заведения. Това обаче не може да се прави административно, пазарът трябва да го определи с правилния контрол и възможността пациентът да избира. Каква здравна карта ще се прави, след като 60% от пациентите на "Токуда" са от провинцията, а това никой не го отчита.

- Ако една болница или част от нея остане без договор с касата, ще оживее ли след година?

- Това не е правилната мярка, нека оставим пациентът и добрият контрол да определят кой трябва да остане на пазара.

- Какво бихте казали на пациентите, зимата идва?

- Да са спокойни, че винаги има място, където да бъдат лекувани. "Токуда" или ще работи в пълен обем, или няма да работи изобщо. Бих ги призовал да се борим и отстояваме правата си заедно. Защото именно тяхното здраве и живот са нашата кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай