Наемаме ли изтребители втора ръка? Срокът изтича

На 15 февруари изтича срокът, който МО определи за т.нар. заместващи изтребители

Наемаме ли изтребители втора ръка? Срокът изтича | StandartNews.com

На 15 февруари изтича срокът, който Министерството на отбраната определи за т.нар. заместващи изтребители.

Въпросът възникна, след като стана ясно, че България ще получи първите F-16 през 2025 г., а до края на тази година ще използваме МиГ-29.

Вариантите са изтребители от Франция, Швеция или Израел. Но само преди седмица служебният министър Димитър Стоянов отчете закъснение. И посочи като вариант "удължаване на експлоатацията на самолетите МиГ-29".

Този вариант също е труден. Полша, от която очакваме два двигатели обяви, че може да предостави два. Но вторият трябвало да премине през оценка. Вариантът с ремонта на други беше отхвърлен. Полша има планове да пренасочи миговете си към Украйна.

Пред БТА командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев каза, че става по-трудна поддръжката на миговете заради спирането на доставките на резервни части.

Заместващите изтребители трябва да имат ресурс. Обучението на пилотите ще отнеме шест месеца. А общата рамка за усвояването на изтребителите е година.

"Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни необходими", казва Русев. Според него заместваща платформа ще ни бъде необходима поне докато страната ни получи всичките самолети F-16. България чака общо 16 такива изтребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай