Над 1 500 000 живеят под линията на бедност

Това прави малко над милион и половина души

Над 1 500 000 живеят под линията на бедност | StandartNews.com

Данните на Националния статистически институт за миналата година сочат, че 22% от българите живеят под линията на бедност. Това прави малко над милион и половина души при линия на бедност за 2018 г. от 351,11 лева средномесечно на човек. В сравнение с 2017-а размерът на линията на бедността се запазва, а бедните намаляват с около 100 000 души.

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните - над 56 на сто. Образователното ниво оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите, като най-висок е делът на работещите бедни с начално или без образование - 66,2%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за хората с основно образование и над 4 пъти за тези със средно. През 2018 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 68,3%.

Данните сочат още, че най-много хора изпитват ограничения по отношение на плащането навреме на разходи, свързани с жилището - над 27%. Успоредно с това 22,6% от лицата не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай