На този ден: Тодор Живков подава оставка като генсек на БКП

В Москва знаят какво се случва в България, но българите научават ден по-късно

На този ден: Тодор Живков подава оставка като генсек на БКП | StandartNews.com

На 9 ноември 1989 г., в деня, в който пада Берлинската стена, в Народна република България Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП.

Оставката не е доброволна, а под натиск на Москва. Тя е договорена на няколко интензивни срещи в периода 6 и 9 ноември 1989 г. между Живков и съветския посланик по това време в София Виктор Шарапов.

Живков подава оставката в най-тесен кръг - пред членовете на Политбюро, като на негово място със знанието и съгласието на Москва е определен Петър Младенов, тогавашен министър на външните работи в оставка. Цялата процедура е съгласувана и проследена от официалния представител на КГБ в НРБ ген. Владилен Фьодоров.

На 9 ноември 1989 г. Кремъл знае за оставката на Тодор Живков, ръководил под опеката на СССР България 33 години, но българите не знаят какво се случва по върховете на комунистическата власт.

За оставката на Живков поданиците на НРБ са информирани официално късно следобед на следващия ден - 10 ноември 1989 г., когато е Ноемврийският пленум на ЦК на БКП в резиденция „Бояна”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай