Понеделник,

На първо четене: НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК

От: Агенция Стандарт -
На първо четене: НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК
A
A
A

Депутатите приеха законопроекта за актуализация на закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на първо четене, съобщи БНТ. Документът беше приет със 145 гласа „за“, един беше против, а 39 се въздържаха. Обсъждането премина без дискусии по същество. Той предвижда допълнителни разходи от 130 млн. лева при получени приходи от 134 млн., показват разчетите на здравното министерство.

По-голяма част от увеличените разходи – около 120 млн. лева ще бъдат отделени за извънболнична помощ и сходни дейности. Целта е да се обезпечи новата програма на здравното министерство за амбулаторно лечение на болните от ковид. Така хората, които са болни, но не са за болница, ще могат да получат адекватна лекарска помощ, но да си останат за лечение у дома.

Други 10 млн. лева ще бъдат отделени за административни дейности – поддръжка на електронните системи за сигурност на обектите на НЗОК.

„Макар да се наричат административни разходи, тези близо 4 млн. лева за лечебните заведения за неплатена надлимитна дейност са всъщност отложени плащания, които са извършени по лечение на български граждани. По същество това са здравноосигурителни плащания, защото ще постъпят в лечебните заведения. С тези пари ще подкрепим лечебните заведения, фармацевтите, зъболекарите, и от тази гледна точка е важно е само приемането на законопроекта, но и той да бъде приет в най-кратки срокове за справяне с четвъртата пандемична вълна“, заяви Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Срещу актуализацията на бюджета се обявиха от ГЕРБ-СДС.

"Наистина ли е стабилен бюджет на НЗОК, НАП предвижда 91 млн. повече да се съберат, но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и сега има правна възможност, надзорният съвет да разпределя средства по отделни пера, но само по здравноосигурителни плащания", заяви Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ-СДС.

От партията попитаха и защо средствата от здравноосигурителни вноски ще бъдат ползвани за препоръчителни ваксини – за ковид, за рак на маточната шийка и против грип.

"Имахме против джипката да разпределя пари, а сега имаме нова джипка, която е надзорният съвет на НЗОК, но там са девет човека", заяви Хасан Адемов от ДПС.

По думите му спорен момент са заложени разходи, които са обявени като спешни, а всъщност са постоянни.

От "Има такъв народ" също обявиха, че ще внесат своите предложения за промяна на бюджета между двете четения и увериха, че текстовете няма да бъдат приети както са внесени от Министерския съвет.

Очаква се депутатите да предложат поправки в закона на Здравната каса между двете четения.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички