На празника си полицаите излязоха на протест

. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР

На празника си полицаите излязоха на протест | StandartNews.com

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР, съобщи БНР.

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. След това се предвижда и шествие до сградите на Министерството на финансите и на парламента.

Недоволството възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в много администрации в страната.

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия естествено, че няма да отстъпим.   Меко казано обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Междувременно вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение. И допълни, че като се добави клас "прослужено време" и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира: „Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай