На фона на скока на цените: Коя храна поевтиня преди Коледа

Основните продукти у нас са поскъпнали почти двойно

На фона на скока на цените: Коя храна поевтиня преди Коледа | StandartNews.com

Цените на основните храни у нас са поскъпнали почти двойно за последната година. Най-драстичен е скокът при яйцата. При тях повишението е с над 80 процента. Добрата новина преди Коледа е, че свинското месо поевтинява. Спрямо миналата година по това време, цената му е паднала с около 2 процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, информира БНТ.

Цените на хранителните продукти започнаха да растат от средата на 2021 г. Така, ако в края на 2021 година стандартно пазаруване на основните хранителни продукти - варива, млека, меса и основни зеленчуци, ни е струвало 85 лева, то към днешна дата същите покупки струват 108 лева.

Според официалната статистика при кашкавала поскъпването за последните 12 месеца е драстично - с 40 процента, рекорден е ръстът при яйцата над 80 процента, а при сезонните плодове 15 процента.

"Единият пик беше през май, другият през ноември, в момента имаме едно задържане. Вече повече от 20 дни сме на една цена на потребителската кошница. Тоест в момента наблюдаваме едно нормализиране на пазара и то става точно преди празници при едно усилено търсене", коментира Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Според данните на НСИ инфлацията към края на ноември тази спрямо същия период на миналата година е 16,9 процента.

На този фон скокът на цените на основните хранителни продукти е 27 процента.

"Инфлация има на прекалено много стоки и услуги, които са понесли доста по-слаб удар. Затова е и такава разликата в процентите. По принцип инфлацията се мери като общ показател за цялата страна, за целия свят, за отделен регион и така нататък. А тука става въпрос за промени в цените по отношение на определена група храни", коментира Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

Трайно успокояване на цените на основните хранителни продукти може да има след като се стабилизира енергийният пазар, коментираха още от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. Прогнозата им е, че няма да има рязък скок в цените през следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай