Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам, джамиите се напълниха

Това е празникът на прошката и милосърдието, който има възможност, коли животно и раздава част от месото на бедните

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам, джамиите се напълниха | StandartNews.com

Мюсюлманите празнуват днес Курбан Байрам. Това е най-големият мюсюлмански празник, изцяло свързван със силата и вярата. Прави се жертвоприношение на животно като израз на благодарност към Всевишния. По този начин се символизира покаянието, помирението и опрощението.

С него се отбелязва приключването на хадж - това е поклонението в свещения град Мека. Курбан Байрам се отбелязва винаги 70 дни след Рамазан Байрам и неговата продължителност е 3 – 4 дни.

Курбан Байрам е наричан още празник на прошката и милосърдието. Неговата основна цел е да сближи хората, които изповядват исляма. Едно от интересните неща, свързвани с празника, е че той продължава 4 дни. Акцентът обаче се поставя на първия ден. Тогава мъжете се събират на празнична молитва, наричана байрам намаз, и се коли курбан.

Прието е на празника да се събира цялото семейство. От курбана се раздава на всеки от семейството и на нуждаещите се хора.

Тази година Курбан Байрам се отбелязва от 9 юли до 13 юли.

Тази сутрин в джамиите в Хасково се оказа, че няма достатъчно място за всички, които са дошли на сутрешния намаз. Голяма част от тях останаха извън храма и се молеха на улицата, съобщава Нова тв.  

Честит Курбан Байрам! Мир в семейството и ред в къщата. Нека винаги на трапезата да има вкусна храна, а къщата да е пълна с любов. Нека неволите забравят пътя към дома ви и никога не ви навестяват.

Поздравления на кметове и общински съвети по повод Курбан Байрам – Арда нюз

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай