МВР ври и кипи след погрома. Тече разследване

Главен комисар Атанас Илков каза, че се проверяват и клипове в социалните мрежи

МВР ври и кипи след погрома. Тече разследване | StandartNews.com

МВР ври и кипи след погрома в центъра на София, който направиха разбеснели се ултраси по време на протеста срещу БФС. МВР ще извърши проверка дали има превишаване на полицейските правомощия по време на вандалски действия на протеста в София, обяви в Бургас директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков. Той обаче бе такегоричен: Полицията си е свършила добре работата си по време на протеста.

Комисар Илков заяви, че анализите ще покажат дали е грешка, че е допуснато смесването на две агитки по време вечерта на погрома. Той присъства в Бургас на откриването на XXIX Национален конкурс “Пътен полицай на годината”.

„Ще се извърши проверка по отделните клипчета, които се появиха по социалните мрежи, така че на този етап е много рано да кажа каквото и да е било преди да е приключила проверката и преди да бъде установено всичко онова, което се е случило. В случай, че се установи превишаване на полицейски правомощия от страна на определени служители на МВР, трябва да бъдете убедени, че ръководството ще бъде безкомпромисно към такива служители”, заяви главен комисар Илков.

Общо 38 са задържаните за извършване на вандалски прояви по време на протеста в столицата, съобщиха междувременно от СДВР.

От тях трима са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близост до сграда на посолство. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици. 

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Преписките им са оформени и са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата. По отношение на трима малолетни преписките ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай