МВР проверява 16 обекта за търговия с горива

Днес се извършват проверки на 16 обекта за търговия с горива, обяви на специално свикан брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов...

МВР проверява 16 обекта за търговия с горива | StandartNews.com

Днес се извършват проверки на 16 обекта за търговия с горива, обяви на специално свикан брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Беше проведено координационно съвещание между директорите на областните дирекции на МВР, началниците на икономическа полиция, ръководството на Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП и ГД „Национална полиция“. Поводът беше координация на действията и усилията по отношение на противодействие на контрабандата и нарушенията, свързани с търговия и внос на горива и петролни продукти“, обясни министър Маринов. Той поясни, че съвещанието е било на ниво областни дирекции, за да се продължат на местно ниво проверките на търговските обекти, които се занимават с продажба на горива и петролни продукти. „Направихме анализ на свършеното до момента, начертахме посоките, по които трябва да се работи“, заяви той.

На въпрос дали има резултати от първите проверки по сигнала на Българската петролна и газова асоциация, Маринов уточни, че проверките се извършват в момента. „Явно има напрежение в бранша. Получаваме различни сигнали и реагираме там, където има нарушения. Не искам да съм конкретен, за да не обвиня някого, който е невинен. Работим по сигнали и когато се потвърди информацията, тогава можем да коментираме“, заяви той.

Маринов уточни, че се проверяват 16 обекта на територията на страната днес. „Никой не може да споменава фирми преди да имаме конкретни данни“, каза още той.

Областните дирекции на МВР ще съставят национална карта на всички обекти, които търгуват в горива, уточни Георги Чергов – ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

„През последните години се опитваме да работим заедно и да обединим усилията на всички контролни органи в държавната администрация, за да повишим събираемостта от акцизни стоки и данъци. По отношение на работата по линия горива сме провеждали мероприятия, насочени основно към обезпечаване на основните рискове. Първият риск е по доставката на горивата. През последния месец създадохме стриктен контрол при осъществяване на разтоварването. Искаме да привлечем до по-голяма степен и усилията на органите от областните дирекции на МВР, които основно ще бъдат насочени към съставянето на национална карта на всички обекти, които извършват разпространение на горива. Тъй като въпреки наличния контрол в момента, се оказва, че все още има такива, които се опитват да заобиколят правилата“, заяви Чергов и обясни, че целта е да се открият нелегалните търговци и да се накажат с цялата административна тежест.

„През 2018 г. са проверени 141 обекта. Общият брой нарушения, които са констатирани, е 247, включително и три досъдебни производства. Нарушенията са от различен характер, като най-често срещаните са разлика в касовата наличност“, посочи Чергов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай