Сряда,

МВнР към РСМ: Следим за правата на българите

От: Мартина Суботинова -
МВнР към РСМ: Следим за правата на българите
A
A
A

След като на 3 септември министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев направи провокативно изказване, отнасящо се до правата на българите в страната му, от Министерството на външните работи на България излязоха с официална позиция.

В нея се казва, че България многократно е обръщала внимание на проблема със спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

"Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание.

Продължаващата практика на поддържане на предразсъдъци и негативни стереотипи спрямо България и българския народ, включително чрез медии, учебници и паметници, както и посегателства срещу български национални символи и паметни плочи, допринасят допълнително за създаването на негативни нагласи и неблагоприятна среда за гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

Република България настоява за ясна и категорична позиция от властите в Република Северна Македония за предприемане на конкретни действия за изграждане на интегрирано общество, основано на върховенство на правото и защита на правата на човека. Гарантирането на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание наравно с всички останали граждани на Република Северна Македония, без дискриминация, би решило редица въпроси от екзистенциален характер за тях.

Значението на поддържането на добросъседски отношения и по-специално стриктното прилагане, добросъвестно, на двустранните договори с държавите-членки на ЕС беше подчертано от Съвета на ЕС многократно. Изпълнението на буквата и духа от страна на Република Северна Македония на сключения през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в процеса на присъединяване на страната към ЕС.

България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаване на необходимите условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание" - завършва позицията. При последното се има предвид, че изказването на Заев е направено преди втория етап от преброяването в Република Северна Македония, при което масово българите са убеждавани да се самоопределят като македонци, защото според службата за сигурност българите са "зверове и убийци на македонския народ и са изнасилвали жените им".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички