Музика и поезия в Народния театър

"Възторг и крах на любовта" закрива Софийските седмици на първата ни сцена

Музика и поезия в Народния театър | StandartNews.com

София. "Възторг и крах на любовта" е премиерният спектакъл, с който на 27 юни в Народния театър ще бъде закрито 44-тото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици". Либретото, постановката и нотите са на режисьора Бойко Богданов, хореографията е на Мила Искренова. На първата ни сцена ще излязат безспорните фаворити в модерното танцово изкуство у нас - звездите на балет "Арабеск". Сценографията и мултимедията са на Цвета Богданова. Тенорът е самият Бойко Цветанов - дългогодишен солист в Цюрих, записал повече от 60 централни роли, пял с най-големите в света.

Сопраното е изключителната Цветелина Малджанска, която сравняват с Мария Калас. Неслучайно Хосе Карерас я покани в НДК, за да извисят глас в първия му концерт в България.
"Възторг и крах на любовта" е микс между балет и театър - поетична приказка за срещата, извисяването, духовното ликуване, нирваната... А после идват катастрофата и крахът. В спектакъла освен завладяващата красота и хармонията на тялото, доминира и кинематографичната визия на сценографията и мултимедията. Звучат текстове от класически шедьоври на световната любовна лирика.

Бойко Богданов отново се кани да обере овациите, прогнозират критици. Неговата трилогия "21 век" - "Гледалото", "Чакалото" и "Мечталото" с авторска музика - обиколи наши и международни фестивали и донесе 11 награди. Спектаклите му "Елизавета Бам" 1 и 2 регистрираха идентичен успех. Бойко е подписал над 100 театрални проекта, 2 телевизионни, 10 оперни и 7 мюзикъла. "Темата е вълнуваща, музиката - завладяваща. Визуално ще се разхождаме между Марк Шагал и съвременната клипова култура", коментира пък Мила Искренова.
Записът на симфоничната партитура е реализиран в студио 1 на БНР под диригентската палка на маестро Георги Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай