Мутафчийски: Не ходете на църква на Великден

Не е време за празници, каза генералът

Мутафчийски: Не ходете на църква на Великден | StandartNews.com

Не ходете на църква на Великден. Призивът отправи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели. Там ще се заразите, заяви ген. Мутафчийски. И продължи: „Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите”.

ВИЖ ОЩЕ: Пръскат с дезинфектант върбичките на Цветница

Професорът даде пример за Сеул, където заразата е повалила 5000 души на религиозна служба. Останете вкъщи със своето семейство. Не се събирайте по къщите, призова още генералът. Той заяви, че отправя призива си с риск министърът на туризма Николина Ангелкова да му се разсърди. Толкова много хора в тази държава вече ми се сърдят, че няма значение, каза ген. Мутафчийски.

ВИЖ ОЩЕ:Коронавирусът стигна Враца

В световен план се оправдаха само мрачните прогнози, коментира още ген. Венцислав Мугафчийски. Той съобщи, че в резултат на взетите ограничителни мерки страната ни коренно се отличава от останалите в Европа. Нямаме растеж в смъртността. Нямаме скрита смъртност вкъщи. Статистиката за общата смъртност няма разлика с миналата година.

Ние бавно се катерим по кривата към пика на заразата, защото Мерките дават добри резултати, обобщи генералът. Но каза, че все още не сме  стигнали пика на заразата. Очаква се той да е именно по Великден.

По повод спазването на ограничителните мерки ген. Мутафчийски каза, че картината е пъстра. Горещи молби отправил кметът на Костинброд щабът да обяви, че петима от заразените са от градчето, за да се стреснат хората в него. Те не искали да приемат рестриктивните мерки. Не е сериозно да правим плашилки за хората, каза Мутафчийски.

Щабът държи под лупа Бургас, Варна, Пловдив, София, Монтана и Банско. В Пловдив има задържане. Това не означава обаче пловдивчани да излязат веднага на главната улица, предупреди генералът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай